Fotograferen met een glazen bol

Fotograferen met een glazen bol

Marina Smits 31931
We zagen al verschillende foto's voorbij komen in onze lezersgallery met een glazen bol. Een creatieve manier om iets nieuws uit te proberen. De foto's zijn erg populair en er komen veel reacties op. Jantsje Bron en Marjan Sijbrandij vertellen over hun gemaakte foto's.

Nikon plaatste een video waarbij een glazen bol het middelpunt is, met als boodschap: 'laat je inspireren'. In deze video zie je hoe fotograaf Andrius Aleksandravicius aan de slag gaan met het fotograferen van zo'n bol. De campagne van Nikon is een succes, veel mensen laten zich inspireren, want we komen veel foto's tegen waarin een glazen bol een belangrijke rol speelt.

Andrius Aleksandravicius

Fotograaf Andrius Aleksandravicius legt in het onderstaande interview uit dat het idee is ontstaan door het demonteren van een caleidoscoop. Later is hij het 'glazen bol'-project begonnen, waarbij hij gebouwen fotografeert in de reflectie van de glazen bol. Het resultaat van dit project laat hij aan het einde van het interview zien. 

Creatief

Een belangrijke eigenschap van een fotograaf is natuurlijk om creatief te zijn. Je bent altijd bezig nieuwe poses te bedenken, of je bent op zoek naar een nieuwe inspirerende locatie. Toch zijn er veel meer manieren die je foto net die extra boost geven. Een glazen bol bijvoorbeeld. Hierdoor staat de wereld letterlijk op z'n kop en krijg je een leuk effect.


Foto © Jantsje Bron

Inspiratie

Jantsje Bron is een van onze lezers die aan de slag is gegaan met een glazen bol. Hoe is ze op dat idee gekomen? 'Op Facebook heb ik een paar keer foto's gezien waar een glazen bol in het hoekje van de foto te stond. Daarna ben ik op zoek gegaan naar een glazen bol, die ik online gevonden heb. Op die site stond ook het filmpje van Nikon', vertelt Jantsje.

Marjan Sijbrandij is eerst druk bezig geweest met het fotograferen van weerspiegelingen. 'Ik maakte foto's van ramen, water, een kerstbal en autospiegels, totdat ik de glazen bol tegen kwam. Het was eerst wel even puzzelen hoe je die bol het beste kunt fotograferen.'


Foto @ M. Sijbrandij

Instellingen

Niet alleen je creatieve geest moet aan de slag. Ook zijn de instellingen belangrijk. Marjan legt uit waarom. 'In de automatische stand kan bijna iedereen wel een mooie foto maken, maar met deze bol is dat niet mooi. Als je bijvoorbeeld flitst zie je dat gelijk in de bol. Mijn camera staat op de diafragmastand met diafragma f/16 en iso 100. Scherpstellen moet ook handmatig, anders blijft je camera zoeken naar het goede punt.'


Foto © M. Sijbrandij

Tips van Jantsje

  • Leg de bal op een spiegel, hierdoor krijg je geen spiegelbeeld, maar twee identieke bollen.
  • Let op de achtergrond. Ik kijk altijd of de ondergrond past bij de rest van de foto.
  • Doordat ik de zon achter de bol laat, krijg je een breking van het licht. Hierdoor heb ik een keer een compleet rode ring in de rand van de bol gehad. Dat was voor mij echt een verrassing. Toen ik de foto maakte had ik de ring niet gezien, ik keek zelf in de zon.


Foto © Jantsje Bron

afbeelding van Marjan Sijbrandij

Wauw wat leuk dat er 2 foto's van mij bij staan.

afbeelding van jantsjebron

geweldig leuk

afbeelding van Anonymous

waar koop je zo'n glazen bol?

afbeelding van jvdblom

Ik heb mijn kristallen bol gekocht bij www.glazenbolspiraal.nl Geen idee of je ze ergens anders nog goedkoper kunt krijgen maar ga voor kwaliteit! Zorg ervoor dat het kristalglas is, dat is mooi helder en zitten weinig oneffenheden in over het algemeen.

afbeelding van jantsjebron

die van mij( 8 cm in doorsnee) komt hiervandaan in die van mij zit een klein luchtbubbeltje, is niet storend http://www.spirituelewinkel.nl/contents/nl/d48_Kristallen_bol.html

afbeelding van Anonymous

welke doorsnede van bol heb je daar gekocht?

afbeelding van Vero Ploum

Bij Pleiade in Tilburg. Nieuwlandstraat 36 kun je ze in allerlei maten kopen.

afbeelding van Hoeke Dijkstra

Ik heb er een op Ebay gekocht voor $15,00 hij is 8 cm

afbeelding van Anonymous

Welke doorsnede heb je nodig?

afbeelding van Kees lamberts

Ik wil een glazen bol kopen van 100 mm

afbeelding van Kees lamberts

Mooie platen.
Ik wil ook graag met een glazen bol fotograferen, maar ik ben op zoek naar zo'n bol.
Waar is deze te koop.
Met vriendelijke groet,
Kees lamberts