Fotograferen met direct zonlicht

Fotograferen met direct zonlicht

Senta Bemelman 525
Als portretfotograaf fotografeer je op locatie misschien liever niet in het harde zonlicht. Met deze tips hoef je het zonlicht niet meer te ontlopen!

Als je net begint met portretfotografie wordt fotograferen bij direct zonlicht vaak afgeraden omdat dit harde schaduwen en knijpende ogen bij je model oplevert. Maar met de juiste hulpmiddelen gaat fotograferen in het directe zonlicht prima!

Lensflare

Een manier om met direct zonlicht om te gaan is door een lensflare toe te voegen. Dit is een lichte vlek die je krijgt door tegen het zonlicht in te fotograferen. Dit kan in veel sfeer toevoegen aan portretten op locatie.

ISO

Gebruik de manuele modus, om goed scherp te kunnen stellen. Je ISO-waarde kun je rond 100 houden omdat er veel licht aanwezig is, waardoor je scherpe foto’s krijgt. Als je de ISO-waarde te hoog instelt, krijg je onnodige ruisvorming.

Weerkaatsen

Een handig hulpmiddel bij fotografie met hard licht is een reflectiescherm. Laat de zonnestralen de linkerkant van het gezicht raken en houd het reflectiescherm aan de rechterkant van het gezicht en fotografeer het model van voren. Probeer ook om het licht zo veel mogelijk te weerkaatsen via het scherm. Hoe verder weg je het reflectiescherm houdt, hoe zachter het licht wordt.

Fotografeer jij ook graag met direct zonlicht?

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta