Fotograferen in de sneeuw

Fotograferen in de sneeuw

Senta Bemelman 756
De zomer is nog maar net achter de rug maar voor je het weet staat de winter voor de deur. Met deze tips voor een winterfotoshoot is het hopen op een flink pak sneeuw.

Een fotoshoot in de sneeuw is natuurlijk erg leuk, maar ook een uitdaging. Je kan bijvoorbeeld problemen hebben met de belichting of de temperatuur. Bereid je goed voor, zet thermoskannen met chocolademelk klaar en wees creatief!

Overbelichting

Het lastigste aan fotograferen in de sneeuw is de belichting. Door de reflectie van zonlicht kan een foto al snel overbelicht zijn. Focus op de huid van je model en gebruik een belichtingsmeter om het juiste diafragma en de goede sluitertijd te kiezen.

Temperatuur

Zorg dat je warme kleding aanhebt en meeneemt voor je model. Las voldoende pauzes in zodat je model niet onderkoeld raakt. Neem warme drank mee in thermoskannen, zodat iedereen goed warm blijft. Omdat bij het fotograferen je handen snel koud worden, is het verstandig om een (dun) paar handschoenen aan te doen. Kies handschoenen die niet te dik zijn, anders wordt het lastig om je camera in te stellen.

Outfit

Wanneer je in de sneeuw fotografeert, is de kleding van het model belangrijk. Je kan hem of haar in het landschap op laten gaan door een witte outfit. Of je gaat voor een contrast en kies felgekleurde kleding. Hierdoor valt je model extra op in het landschap.

Contrast

Sneeuw werkt erg goed voor contrasten. Hierdoor krijg je extra focus op je  onderwerp. Werk met schaduwen en kleurverschillen. Dit maakt een foto interessant.

Actief

Laat je  model actief zijn. Op deze manier kan hij of zij warm blijven én krijg je dynamische foto’s. Gooi met sneeuw, laat het model zelf in het rond strooien of vraag een assistent om hulp. Kies ook niet alleen voor staande poses. Als er een dik pak sneeuw ligt is het leuk om je model hier (niet te lang) op te laten liggen.

Voorbeeld

In de onderstaande opzet voor een portretfoto waarin het model in de witte omgeving opgaat. Fotograaf Alex Heinrichs maakte deze opzet. Lees hier zijn tips voor fotograferen in de sneeuw en zijn fotografiepakket voor een sneeuwfotoshoot.


 

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta