Fotograferen in de mist!

Fotograferen in de mist!

Aäron Nasarany 541
Landschapsfotografen opgelet! Éen van de mooiste weersomstandigheden voor fotografie, is het fotograferen in de mist. Mist kan een mysterieuze sfeer aan een foto geven, een mistig bos kan bijvoorbeeld lijken alsof het rechtstreeks uit een horrorfilm komt. In dit artikel geven we je een aantal tips voor maken van mistfoto's.

Mist en fotografie

Vaak verhogen we het contrast om de kleuren beter naar voren te laten komen. Mist is contrastloos, dus het verhogen van het contrast in de nabewerking heeft weinig zin. Daarnaast is mist ideaal om elementen weg te werken of te vervagen. En dat zonder hulp van Photoshop! Net als bij elk ander genre is de compositie belangrijk en vooral als je te maken hebt met mist met een onvoorspelbaar gedrag. Want voordat je het weet is de mist verdwenen.

Autofocus

Aangezien er weinig contrast is, heeft de camera moeite met scherpstellen. Dit zou je kunnen oplossen door handmatig scherp te stellen. Bij landschapsfotografie fotografeer je vaak met een gesloten diafragma zoals f/11 of f/16. Bij een gesloten diafragma gaat het focussen gemakkelijker. Mist zorgt er ook voor dat je als fotograaf prachtige zonnestralen kunt fotograferen zoals de foto's hieronder!Zorg dat je deze tips goed in je achterhoofd houdt, zodat je niet de mist in gaat!

afbeelding van Aäron Nasarany

Aäron Nasarany | Redactie

Bekijk alle artikelen van Aäron