Fotograferen bij kaarslicht

Fotograferen bij kaarslicht

Senta Bemelman 1696
Kaarslicht is naast een romantisch verschijnsel ook een unieke lichtbron. Fotografeer bij het zachte licht van brandende kaarsen voor sfeervolle foto’s.

Kaarslicht fotografie 

Als je voor kaarslicht kiest, krijg je te kampen met weinig en zacht licht. Bij een portretfoto zal je voorzichtig te werk moeten gaan om bewegingsonscherpte te voorkomen. De onderstaande tips helpen je een eind op weg. 

Hoge ISO-waarde

Wees niet bang om een hogere ISO-waarde te kiezen. Bij weinig licht kun je het beste voor een hoog getal zoals ISO-1600. Ook de sluitertijd is belangrijk, lees hier hoe je deze het beste kiest.

Flitser

Flitslicht is een uitkomst bij een donkere setting. Maar met kaarslicht wil je juist flitlicht vermijden, omdat anders het zachte aura van de kaars verdwijnt. Je wilt zo veel mogelijk het zachte licht gebruiken.

Statief

Omdat je een grotere kans op bewegingsonscherpte hebt door de donkere omgeving. Naast een hogere ISO-waarde, kun je ook kiezen voor een statief. Dit zorgt ervoor dat je zonder trillingen en zelfs met een langere sluitertijd en een lagere ISO-waarde, mooie foto’s schiet.

Extra kaarsen

Fotografeer niet met slechts één kaars. Sommige kaarsen branden snel, wat betekent dat je maar kort de tijd hebt voor een geode foto. Daarnaast kun je ook andere kaarsen als invullicht gebruiken.  Daarnaast is het ook mooi als het licht gelijkmatig over het gezicht verdeeld wordt bij een portretfoto. Vaak worden schaduwen ook extra benadrukt bij kaarslicht, speel hiermee. Laat bijvoorbeeld een schaduw van de kaars zo op het gezicht terecht komen dat het de kaaklijn van het model versterkt.

Tutorial

Bekijk hieronder ook een uitgebreide tutorialvideo over fotograferen bij kaarslicht. Hier kun je ook nog meer tips vinden.
 


 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta