Fotografeer de wereld van onderaf

Fotografeer de wereld van onderaf

Senta Bemelman 625
Maak kiekjes opvallender door een ander standpunt. Fotografeer je onderwerp bijvoorbeeld ook eens van onderaf!

Als fotograaf kun je tegen het probleem aanlopen dat ieder kiekje hetzelfde oogt. Dit roet veel frustratie op en kan een doorn in het oog zijn, wanneer je niet direct weet waardoor dit komt. Het kan veel redenen hebben dat jouw foto’s op elkaar lijken. Dit kan door een soortgelijke belichting, compositie, hetzelfde onderwerp of standpunt zijn. Wanneer je hetzelfde standpunt iedere keer inneemt, krijg je iedere keer een vergelijkbare plaat. Vermijd dat je alleen vanuit ooghoogte fotografeert. Dit kan comfortabel aanvoelen, maar het is juist goed om ook voor een hoog of laag perspectief te gaan. Soms zie je zelfs fotografen op hun buik liggen voor een goed resultaat!

Diepte

Door de wereld van onderaf te fotograferen kun je meer diepte in je foto krijgen. Houd je de camera dichtbij de grond, dan krijg je een beeld van hoe ver je fotografie-onderwerp van de camera weg staat. Je kunt een laag perspectief bij veel fotografiegenres toepassen zoals straat- of architectuurfotografie.  Deel jouw mooiste foto vanuit een laag standpunt ook in onze Gallery! Bekijk de video hieronder voor nog meer handige fotografietips.

Deze video is in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta