Fotograaf eist 1 miljard van Getty Images

Fotograaf eist 1 miljard van Getty Images

Senta Bemelman 632
Carol M. Highsmith sleept Getty Images voor de rechter en eist 1 miljard dollar wegens schending van het auteursrecht. Volgens Carol heeft het fotobureau onrechtmatig het copyright geclaimd.

De fotograaf licht toe dat Getty misbruik heeft gemaakt van 18.755 van haar foto's waarop zij Amerika documenteert. Daarnaast vervolgt zij ook fotobureau's Picscout en Alamy. Daarnaast worden ook anonieme gebruikers van haar foto's genoemd. De volledige brief, waarin uitvoerig ingegaan wordt op de rechtszaak, lees je onderaan het artikel op Petapixel.

Copyright schending

Wanneer je als fotograaf werk verkoopt, krijg je te maken met copyright. Dit betekent dat jij als eigenaar van de foto naamsvermelding krijgt en eventueel een geldbedrag voor het gebruik van jouw foto's. Lees hier uitgebreid hoe copyright precies werkt.  Volgens Carol gaf Getty Images zich onterecht uit als eigenaar van de gemaakte foto's. Terwijl de wettelijke aansprakelijkheid voor schade in dit geval $ 468.875.000 bedraagt, eist zij $1.000.000.000 van het fotobureau.


Een van de betreffende foto's gemaakt door Carol Highsmith

Getty Images

Fotobureau Getty Images staat vooral bekend om haar stockfoto-databank. De afbeeldingen van Getty worden bijvoorbeeld vaak door (commerciële) websites of blogs gebruikt. Door middel van een lidmaatschap, download je foto's die zonder extra copyright vermelding geplaatst worden.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta