Foto-App: Pixlr-o-matic

Justin 1788
Pixlr-o-matic is een app voor zowel Google's Android als Apple's iOS. Het maakt dus niet uit of je het op een smartphone of tablet wilt gebruiken: op beide platformen kun je er mee aan de slag. De gratis app combineert een mooi design met een handige functionaliteit.

Pixlr-o-matic is een van de bekendste, gratis apps voor zowel Android als iOS. Doordat hij op meerdere platformen te gebruiken is, komt hij snel in ieders repertoire voor. Wij gingen met de app aan de slag, maar dit keer gebruikten wij een tablet (de iPad 1 om precies te zijn) in plaats van een smartphone.

Als je de app opent, geeft deze je twee opties. Je kunt of een foto selecteren die op je iPad staat – vanuit je Photo Roll – of je kunt een van de drie testafbeeldingen gebruiken van Pixlr-o-matic zelf. Eenmaal met een foto aan het werk geweest, onthoudt de app welke dat is en kun je deze alsnog later onder handen nemen.

Namen van filters

De app geeft je 25 filters om mee aan de slag te gaan. Door het mooie design van Pixlr-o-matic sleep je eenvoudig door de filters heen en laadt hij snel. Leuk detail: de opties zijn weergeven op een oud filmrolletje. De filters kennen geen standaard namen, zoals lomo of sepia, maar zijn vernoemd naar namen van personen, zoals Lucas, Jean en Hagrid. Even uitproberen, dus. Het resultaat van de filter zie je gelijk in beeld, dus dat versoepelt het proces.

Foto-App: Pixlr-o-matic
Deze foto van Pixlr-o-matic is bewerkt met een Harry-filter en Burn-effect.

Overdreven effecten en randen

Naast de filters krijg je nog heel wat effecten om mee te spelen. Deze zijn vaak nogal overdreven. Zo kun je glitters, regen, of bubbels aan je afbeelding toevoegen, of je kunt het geheel een 'metal-look' geven. Maak het helemaal af met een rand om je foto heen, van wit tot trashy. Als je echt niet meer weet wat je moet doen, kun je de app laten bepalen via de 'random'-functie.

Als je de foto opslaat, kun je deze gelijk verspreiden via de bekende kanalen: Facebook, Flickr, Dropbox of gewoon email. Gek genoeg mist de applicatie een optie om het via Twitter te delen.

Conclusie

Op de iPad komt Pixlr-o-matic misschien nog wel het beste tot zijn recht: het design van de gratis app is indrukwekkend. De keuzes voor filters zijn legio, maar de effecten vallen wel wat tegen. Vaak zijn ze wat overdreven. Ook het ontbreken van een mogelijkheid om te delen via Twitter is een minpunt. Toch zit Pixlr-o-matic voor een gratis app prima in elkaar.

Foto-app: Pixlr-o-matic
Deze foto is bewerkt met een Fred-filter en een Leak-effect.

afbeelding van Justin

Justin Koornneef | Redacteur

Afgestudeerd van de MA Media & Journalistiek en schrijft het liefst heel de dag door. Video's over Hongaarse fotografen of de inspiratiebron van Steve Jobs: elk nieuws breng ik zo duidelijk en uitgebreid mogelijk. Ook altijd in voor een sterke espresso.

Bekijk alle artikelen van Justin