Foto-App: Lightbox voor Android

Justin 1761
De Android Market is er vol van: varianten op de bekende iPhone-app Instagram. Maar één applicatie komt echt in de buurt: Lightbox. Een mooi vormgegeven en easy-to-use app waar ook een sterk sociaal netwerk aan verbonden is.

Een van de grote voordelen aan Instagram is het sociale netwerk wat aan de applicatie is verbonden. Bewerkte foto's worden automatisch geüpload en kunnen vanuit het sociale netwerk gedeeld worden via andere online kanalen. Lightbox voor Android heeft goed gekeken naar zijn tegenhanger en heeft ook een sociaal netwerk en unieke url's ontwikkeld.

Twitter voor bewerkte foto's

Als je Lightbox installeert, moet je een account aanmaken. Je krijgt daardoor automatisch een url waar al je bewerkte foto's op weergegeven worden. De url is altijd op dezelfde manier opgebouwd: username.lightbox.com. Vanuit de app kun je dus ook andere accounts volgen, waardoor je een direct overzicht ('feed') krijgt van alle foto's die vrienden bewerkt hebben. Daardoor heeft het wat weg van Twitter, maar dan op het gebied van bewerkte foto's.

Het eerste wat opvalt is dat Lightbox mooi vormgegeven is. Bovenin zie je enkele tabs, maar het overgrote deel van het beeld wordt ingenomen door datgene waar het om draait: de foto's. Je kunt eenvoudig daarnaast eenvoudig door de tabs heen navigeren door het beeld te verslepen.

Via een van de tabs kun je 'import photo' doen, waardoor je eerder gemaakte foto's later kunt bewerken. Daarnaast kun je het icoon van het fototoestel gebruiken om de camerafunctie te openen en direct een foto met de app te maken.

Veelzijdige effecten

Je krijgt daarna bovenin een lange reeks van effecten, in totaal achttien, waar je eenvoudig doorheen navigeert. Op het moment dat je er op één klikt, zie je direct het resultaat in beeld, waarna je later je keuze nog moet bevestigen. De bekende opties, zoals lomo, retro en sepia zitten er tussen, maar ook aparte effecten, zoals 8bit (veel puntjes), dotty (nog meer puntjes) en fisheye.

Foto-App: Lightbox
Lightbox kent enkele opvallende effecten, zoals Dotty, wat je in bovenstaande foto ziet.

Erg gedetailleerd kun je niet te werk gaan, maar de effecten zijn wel mooi. Ook kun je de foto nog croppen, zodat hij het gewenste formaat krijgt.

Klaar met bewerken, geef je de foto een naam en kun je eventueel een locatie toevoegen, mits je dat interessant vindt voor je volgers. Je kunt daarna kiezen om het direct ook te delen via je sociale netwerken, waarbij je keuze hebt uit onder andere Facebook, Twitter of Tumblr.

Altijd uploaden

Eenmaal geüpload komt de foto direct online te staan. Eventueel kun je deze op 'privé' zetten, waardoor hij niet zichtbaar is voor anderen. Je kunt dus geen foto's bewerken zonder het te uploaden. Voor sommige gebruikers kan dit een nadeel zijn.

Conclusie

Lightbox is een van de beste Instagram-varianten voor Android. Het sociale netwerk achter de gratis app zit goed in elkaar. Om de foto's te bewerken, is het wel noodzakelijk dat je deze uploadt. Dat kan voor sommige gebruikers een nadeel zijn. De effecten van de app zijn mooi, maar geven je weinig mogelijkheden om gedetailleerd te werk te gaan.

Foto-App: Lightbox
Aan bovenstaande foto is het HDR-effect toegevoegd.

afbeelding van Justin

Justin Koornneef | Redacteur

Afgestudeerd van de MA Media & Journalistiek en schrijft het liefst heel de dag door. Video's over Hongaarse fotografen of de inspiratiebron van Steve Jobs: elk nieuws breng ik zo duidelijk en uitgebreid mogelijk. Ook altijd in voor een sterke espresso.

Bekijk alle artikelen van Justin