Foto-App: FxCamera voor Android

Justin 1868
Wil je net wat meer met je camera op je smartphone? Dan kan FxCamera for Android een fijne toevoeging zijn. Deze gratis app laat je foto's nemen met verschillende effecten: van fisheye tot polaroid look-a-like.

Android, het platform van Google, kent een veelvoud aan applicaties. De Android Market staat ook bol van de fotografie-apps. FxCamera is er daar een van: een gratis applicatie die simpel in elkaar zit, maar toch opvallend veel functies kent.

Effecten

FxCamera kent vijf standaard effecten: toycam, polandroid, fisheye, symmetricam en warholizer. Met toycam kun je bepaald licht versterken: van groen tot rood. Polandroid is een verwijzing naar polaroid: een foto met een specifiek wit kader eromheen. Fisheye is een bekend fenomeen: een foto waarbij de lens gebold is, wat zorgt voor een tof effect. Dan heb je nog symmetricam, een effect waarmee je foto's dupliceert en symmetrisch maakt, en warholizer, waardoor je foto's lijken op schilderijen van de bekende kunstenaar Andy Warhol.

Aanpassen

Al deze effecten kun je nog heel makkelijk aanpassen: zo kun je bij de toycam aangeven dat je liever hebt dat het 'dreamy blue' wordt in plaats van 'vivid red'. Ook kun je 'random' aangeven; de app beslist dan zelf welk effect hij erover heen zal gooien. Alleen het effect van de warholizer kun je niet wijzigen.

Naast alle effecten kun je ook 'gewoon' de normale modus selecteren. Deze kun je ook nog aanpassen, zodat je onder andere met een filter van zwart-wit of sepia kunt fotograferen.

Een nadeel van de applicatie is dat je de foto achteraf niet meer kunt aanpassen. Je moet het effect van tevoren selecteren, dus je moet goed weten welk effect je op welk moment wilt gebruiken. Daarnaast kent de app wat reclame, maar deze is niet storend.

Eenvoudig te delen

Eenmaal de foto genomen, krijg je de mogelijkheid om het op te slaan, te verwijderen of te delen. FxCamera maakt in het laatste geval gebruik van alle social media-apps die je hebt geïnstalleerd: van Facebook, Twitter, maar ook onbekende als Evernote en Path.

Conclusie

Voor een gratis applicatie kent FxCamera opvallend veel functies. Daarnaast zit het ook nog eens simpel in elkaar: weinig poespas en vijf eenvoudig te gebruiken effecten. Ook de functionaliteit om het te delen onder je sociale netwerken is een pre. Een aanrader dus, voor de beginnende smartphone-fotograaf.

afbeelding van Justin

Justin Koornneef | Redacteur

Afgestudeerd van de MA Media & Journalistiek en schrijft het liefst heel de dag door. Video's over Hongaarse fotografen of de inspiratiebron van Steve Jobs: elk nieuws breng ik zo duidelijk en uitgebreid mogelijk. Ook altijd in voor een sterke espresso.

Bekijk alle artikelen van Justin