Foodfotografie: De juiste belichting

Foodfotografie: De juiste belichting

Senta Bemelman 801
Je eten fotograferen is erg leuk, maar ook een kunst. Vooral de belichting helpt bij het portretteren van jouw smakelijke hapjes.

Een heerlijk roomachtig toetje met vers fruit is een prachtig onderwerp om te fotograferen. Maar fruit zoals druiven kan door het glanzende textuur lastig te belichten zijn.

Softbox

Door middel van een softbox kun je het flitslicht verdelen. Hierdoor zie je minder harde lichtreflecties. De locatie van de softbox bepaalt de sterkte van het licht. Hoe dichterbij het eten, hoe meer impact van het licht terugkomt op de foto.

Je kunt ook een diffuser of reflectiescherm gebruiken voor foto’s. Een diffuser is een kapje die je op jouw externe flitser plaatst. Dit werkt op een vergelijkbare wijze als een softbox. Het flitslicht wordt verdeeld. Met een reflectiescherm weerkaats je flits- of constant licht. Door het reflecterend oppervlak wordt dit weerkaatst.

Licht sturen

Je kunt ook het licht sturen door middel van diverse witte papieren, zoals fotograaf Andrew Scrivani in de onderstaande video doet. Hij plaatst enkele rechtopstaande papiertjes, die het flitslicht reflecteren.

Natuurlijk licht

Fotografeer ook eens binnen naast een raam en gebruik het natuurlijke licht voor de belichting. Weerkaats dit ook met een reflectiescherm om het licht te sturen. 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta