Food fotografie: met deze tips maak je betere foto’s van eten

Food fotografie: met deze tips maak je betere foto’s van eten

Robin Rhijnsburger 579
Foto’s van eten, we zien het steeds vaker voorbij komen op verschillende blogs en social media. In dit artikel geven we wat tips over hoe jij jouw food fotografie tot een hoger level kan tillen.

Styling is alles

Instagram en Pinterest staan vol met foto’s van eten, prachtig gestyled en op een mooie manier vastgelegd. Hoe jij je eten neerlegt kan een groot verschil maken in je foto’s. Styling is een van de belangrijkste punten bij food fotografie. Zorg ervoor dat het eten dat jij wilt vastleggen, goed te zien is in beeld. Als je bijvoorbeeld een broodje hamburger wilt fotograferen, zorg dan dat de burger niet onder de blaadjes sla verdwijnt. Soms is het handig om een effen bord te gebruiken, zo creëer je weinig afleiding.

Werk met goed licht

Wanneer je eten gaat fotograferen, wil je het juiste licht gebruiken. Het beste licht voor food fotografie is een zacht, gespreid licht. Zo voorkom je harde schaduwen en highlights. Wat goed werkt is een ruimte in de schaduw met reflecterend natuurlijk licht. Wil je kunstlicht gebruiken? Zorg er dan voor dat je het onderwerp niet direct belicht, maar juist de zijkant. Hierdoor brengt het licht de textuur en details goed naar voren.

Probeer verschillende hoeken

Je kunt eten vanuit elke hoek fotograferen, maar niet elke hoek geeft het resultaat dat jij voor ogen hebt. Een tip: kijk waar de meeste details van het eten zich bevinden. Is dit aan de bovenkant, zoals bij een kom soep? Fotografeer dan recht van boven. Als de details zich aan de zijkant bevinden, zoals bij een burger of dit dessert met verschillende lagen, fotografeer dan van de zijkant. 


Heb jij nog tips voor het fotograferen van eten? Laat het ons weten in de reacties hieronder.