Flink verbeterde versie van gratis fotobewerkingsprogramma Gimp

jesse kraal 12488
Er is een nieuwe versie beschikbaar van het gratis beeldbewerkingsprogramma Gimp. Versie 2.8 is behoorlijk vernieuwd ten opzichte van zijn voorganger. Zo kun je nu lagen in andere lagen maken en is het makkelijker om tekst toe te voegen aan je foto of afbeelding.

Nu Adobe net met een nieuwe versie is uitgekomen van Photoshop, kon het gratis bewerkingsprogramma Gimp niet achterblijven. Al kunnen we daar meteen aan toevoegen dat Gimp niet zo uitgebreid en geavanceerd is als Photoshop. Helemaal niet erg, want voor een gratis programma heeft Gimp heel wat te bieden.

Even wennen

Het programma blijkt uitstekend geschikt om eenvoudige tot redelijk geavanceerde bewerkingen aan foto's te doen. Raw-bestanden worden echter niet ondersteund, deze zul je dus eerst moeten omzetten naar jpg of tiff. Voor een Photoshopgebruiker zal het programma even wennen zijn, de iconen en sneltoetsen wijken behoorlijk af van datgene wat Adobe gebruikt.


In eerste instantie lijkt het programma op Photoshop. Veel icoontjes en sneltoetsten zijn echter anders.

Lagen groeperen

Met lagen werken kon al in Gimp, bij versie 2.8 kun je nu ook lagen ín andere lagen aanmaken. Zo kun je ingewikkelde structuren maken waarin je veel controle en overzicht hebt over de verschillende aanpassingen, doordat je lagen kunt groeperen naar functie. Gaat je dat wat te ver, dan is het vernieuwde tekstgereedschap wellicht meer iets voor jou. Je kunt de tekst nu direct 'in de afbeelding' typen, voorheen moest je de tekst in een apart venster tikken voordat je deze kon toevoegen aan je foto.

Mac-versie in ontwikkeling

De nieuwste versie van Gimp is te downloaden voor Windows XP met Service Pack 3 en hoger. Gebruikers van een Apple-computer moeten nog even geduld hebben, versie 2.7 voor de Mac is nog in ontwikkeling.

afbeelding van jesse kraal
Door: Jesse Kraal

Jesse Kraal | Redacteur

Jesse (26) is naast zijn werk als redacteur bij DIGIFOTO ook zelfstandig fotograaf. Je kunt rustig stellen dat fotografie, zowel digitaal als analoog, zijn passie is.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van chrss

ik probeer gimp op mijn nieuwe laptop te zetten met windows 8, maar ik krijg gimp maar niet aan de praat :( weet iemand wat ik daar aan kan doen hoe hij wel kan gaan werken?(ik ben niet van de computer termen hahah)