Firmware: belangrijk maar vaak vergeten

Firmware: belangrijk maar vaak vergeten

Fokelien Broekstra 945
De digitale camera’s van tegenwoordig hebben meer nodig dan alleen een batterij. De vele functies die de camera’s hebben zorgen ervoor dat het eigenlijk kleine computers zijn. Bij iedereen is bekend dat een computer op software(firmware) draait dat af en toe geüpdatet moet worden. Dit geldt ook voor een camera.

Updaten

Een firmware update is gratis. Op de website van de fabrikant kan je op de download pagina vaak het type van je camera of flitser invullen. Vervolgens krijg je de link om de juiste firmware voor jouw camera of flitser te zien om te kunnen downloaden. 

Voordelen

Het voordeel is dat je altijd de nieuwste firmware op je camera kan zetten en daardoor geen last meer hebt van eventuele foutjes die in de eerdere versies zaten.  Soms gebeurt het ook dat een camera een error geeft en je dus niet verder kan fotograferen.  Voordat je je camera aanbiedt voor reparatie, wil het wel eens helpen om de firmware er opnieuw op te zetten (ook al is het de zelfde versie als die er op staat), of om de huidige versie te updaten. Vaak werkt je camera daarna weer zoals het hoort.

Hoe update je?

Het updaten is erg makkelijk. Je sluit je camera aan op je computer of je zet de firmware op een lege geheugenkaart. Vervolgens ga je in het menu naar het tabje firmware. Als de camera ziet dat er een kaart inzit waar firmware op staat zal hij vragen of je deze wil instaleren. Als je op ja drukt gaat de rest automatisch. Let er wel op dat er meerdere stukjes firmware op een camera staan, die je stuk voor stuk moet updaten naar de nieuwste versie.

Update jij de firmware van je camera weleens?
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien

afbeelding van bvddh53_80233

Beste, gaan de instellingen verloren bij een update van de firmware of blijven deze instellingen bestaan bij Olympus om d10 mk ll

afbeelding van bvddh53_80233

Beste, gaan de instellingen verloren bij een update van de firmware of blijven deze instellingen bestaan bij Olympus om d10 mk ll

afbeelding van Fokelien Broekstra

Hallo Bram, 
Bij het updaten van je Firmware blijven je persoonlijke instellingen gewoon bestaan. Het is eigenlijk net zoiets als het updaten van je telefoon. Hier word alleen je besturingssysteem geupdated en verder blijft alles gewoon zoals het was.