Filter kopen: dingen om rekening mee te houden

Filter kopen: dingen om rekening mee te houden

Fokelien Broekstra 386
Als je net bent begonnen met fotograferen zal een filter niet het eerste zijn waar je aan denkt. Waarschijnlijk knip je maar raak met je camera. Maar een filter kan wel degelijk handig zijn. Daarom gaan wij dieper in op de verschillende filters en waar je bij de aankoop op moet letten.

Soorten filters

Je kunt in de betere fotozaak verschillende filters krijgen: UV-filters, polarisatiefilters, grijsverloopfilters, ND-filters en dan zijn er ook nog filters die zorgen voor een creatieve twist. Ieder filter heeft zijn eigen specialiteit en niet iedereen heeft elke filter nodig.

Welk filter past bij jou?

Voor je overgaat tot aankoop is het belangrijk om te weten welk filter jij nodig hebt. Maak een soort moodbord voor jezelf met foto’s die jij denkt vaker te gaan maken. Analyseer deze foto’s en bekijk welk filter jouw foto zou kunnen verbeteren. Door dit voor jezelf op een rij te zetten kun jij ontdekken welke filters bij je passen en voorkom je dat je een miskoop doet.

Diameter

Als je van plan bent om een filter aan te schaffen, dan is het belangrijk om te weten op welke lens je hem wil gaan gebruiken. Je zult vast hebben gemerkt dat de diameters van je lenzen verschillend zijn. Hierdoor heb je voor iedere lens een ander formaat filter nodig. Het kan handig zijn om de verschillende diameters te noteren als je op pad gaat voor een filter. Er is niks frustrerender dan een verkeerde aankoop doen.

Welke filters gebruik jij?

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien