Filmen met je camera: Waarom een externe microfoon handig is

Filmen met je camera: Waarom een externe microfoon handig is

Fokelien Broekstra 488
Ben je van plan om regelmatig te gaan filmen met je spiegelreflex? Dan is het slim om een externe microfoon aan te schaffen. De ingebouwde microfoon van je camera is beleefd gezegd, niet zo goed. Wij leggen je uit wat een externe microfoon als voordelen heeft.

Microfoon in je camera

Er zit een microfoon in je camera. Deze werkt niet altijd even goed. Ben je van plan muziek onder je filmpje te plakken, dan maakt het slechte geluid natuurlijk weinig uit. Maar ga je echt iemand interviewen, dan is het geluid echt niet goed genoeg.

Externe microfoon

Er zijn veel externe microfoons te krijgen, een die je op je camera kan plaatsen maar de microfoons die je in een interview op tv voorbij ziet komen kunnen gebruikt worden bij een spiegelreflex. In de modernere camera’s zit een 3,5mm aansluiting om je microfoonkabel aan te kunnen sluiten. Mocht je niet zeker weten of je de aansluiting hebt, check dan voor je tot een koop overgaat eerst je camera of de bijbehorende handleiding.

Keuze

De keuze is reuze, er zijn veel verschillende soorten en maten microfoons te krijgen. De een is rond de ander langwerpig. Voor je tot de aanschaf van een microfoon overgaat is het handig om voor jezelf op een rij te hebben wat je ermee gaat filmen. Als je regelmatig op pad gaat voor een interview heb je een andere microfoon nodig, dan wanneer je een groep etende mensen filmt. Lees reviews over de verschillende camera’s en kijk bijvoorbeeld testfilmpjes. Meestal kun je hier al uit opmaken of het iets voor je is of niet. Het is natuurlijk zonder als je iets koopt waar je vervolgens niks aan hebt.

Heb jij een microfoon voor bij je camera? Welke heb jij in gebruik?

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien