Expositie: ruimtefoto's van André Kuipers

Expositie: ruimtefoto's van André Kuipers

MarkMoed 1368
Van 8 januari tot en met 21 februari zijn in de Sint Aegtenkapel in Amersfoort foto's te zien van de laatste ruimtereis van André Kuipers. Er zijn onder meer foto's te zien van het poollicht, Nederland bij zonsopkomst, foto's bij nacht en van André in de ruimtecapsule.

Alle foto's zijn gemaakt tussen 19 december 2011 en 1 juli 2012, dus tussen de momenten dat André Kuipers naar de ISS vloog en het moment dat hij neerkwam in de steppen van Kazachstan. In die tijd zijn er ongeveer 500.000 foto's vanuit het ISS gemaakt.

Expositie: ruimtefoto's van André Kuipers

Langste Europese ruimtevlucht

André Kuipers verbleef 193 dagen in de ruimte, de langste Europese ruimtevlucht ooit. André zweefde vaak voor het raam om van het uitzicht te genieten en om te fotograferen. Hij zag een wereld zonder grenzen, met prachtige woestijnen, bossen, eilanden en uitgestrekte oceanen. 'Een blauw paradijsje omgeven door het zwarte heelal', zegt hij zelf.

28.000 kilometer per uur

Bij de tentoonstelling wordt verteld hoe ingewikkeld het was om te fotograferen vanuit een ruimteschip dat met een snelheid van 28.000 kilometer per uur rond de aarde draait. Er moest zelfs speciale apparatuur voor ontwikkeld worden. Bij elke foto staat informatie over belichtingstijden, de gebruikte apparatuur en de iso-waarde.

Meer informatie over de expositie lees je hier.

Wil jij samen met André Kuipers op reis naar de totale zonsverduistering in Mali, klik dan hier.

afbeelding van MarkMoed
Door: Mark Moed

Mark Moed | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Mark