Expositie 'FACES' in Nederlands Fotomuseum

Expositie portretfotografie 'FACES' in Nederlands Fotomuseum

Redactie 1954
Onder de titel ‘FACES | European Portrait Photography since 1990’ brengt het Nederlands Fotomuseum deze zomer werk van 32 fotografen en beeldend kunstenaars bij elkaar die in de afgelopen decennia bepalend zijn geweest voor de vernieuwing binnen de Europese portretfotografie.

Persbericht

Naast grote namen als Anton Corbijn, Rineke Dijkstra, Boris Mikhailov, Thomas Ruff, Juergen Teller en Stephan Vanfleteren, maken ook minder bekende – maar invloedrijke – fotografen deel uit van de selectie. De tentoonstelling laat de kracht, rijkdom en diversiteit van de hedendaagse Europese portretfotografie zien en legt daarbij verbanden met de oorsprong van het portretgenre.

FACES is de eerste tentoonstelling die terugblikt op de belangwekkende ontwikkelingen die de Europese portretfotografie na 1989 heeft doorgemaakt. Zij signaleert een tendens in het genre waarin de individuele mens - beroemd of anoniem - en zijn of haar sociale en culturele identiteit centraal staat. Deze artistieke ontwikkeling gebeurt tegen de achtergrond van razendsnelle veranderingen binnen Europa door globalisering, migratie, de komst van internet en de economische eenwording: veranderingen die het begrip ‘identiteit’ sinds 1990 op scherp hebben gesteld. In de tentoonstelling komen dan ook vragen aan bod over identiteit, cultuur en geschiedenis en de relaties tussen de geportretteerde, de kijker en de fotograaf.

Foto © Jurgen Teller
Foto © Jurgen Teller

Iconen uit de hedendaagse portretfotografie

Op uitnodiging van BOZAR – Paleis voor Schone Kunsten (Brussel), waar deze reizende tentoonstelling van start gaat, heeft Frits Gierstberg (curator Nederlands Fotomuseum) werk van bekende of toonaangevende portretfotografen uit de afgelopen decennia geselecteerd. Daarin zijn iconische series opgenomen als de strandportretten van Rineke Dijkstra en de Porträts-serie van Thomas Ruff. Deze laatste heeft een schanierfunctie gehad in de vernieuwing binnen het genre die zich begin jaren negentig voordeden. Maar ook andere invloedrijke series zoals Rokytnik van de Tsjechische Jitka Hanzlová of Case History van de Oekraïner Boris Mikhailov, beide met politieke connotaties, zijn vertegenwoordigd in de tentoonstelling.

Spel met portrettradities

De tentoonstelling omvat zowel studio- als locatieportretten. Kenmerkend voor de jaren negentig is dat het portretgenre uiteenlopende verbanden aangaat met de mode- , de documentaire en de reportagefotografie. Zo fotografeerde modefotograaf Juergen Teller jonge dames die bij hem aanklopten om fotomodel te worden. De portretten van de Griekse fotograaf Nikos Markou raken de documentairefotografie door de actuele economische situatie die in zijn portretten naar voren komen. De Amerikaanse fotograaf Tina Barney maakte in een documentaire-achtige setting een portretreeks van welgestelde families thuis. 

Foto © Thomas Ruff A Kachold - 1987

Europese samenwerking

FACES is een gezamenlijk project van het Nederlands Fotomuseum (Rotterdam), BOZAR -  Paleis voor Schone Kunsten (Brussel) en Museum of Photography Thessaloniki (Thessaloniki, Griekenland) met Frits Gierstberg als hoofdcurator. De reizende tentoonstelling is van 6 februari tot en met 17 mei 2015 te zien in Brussel, van 30 mei tot en met 30 augustus 2015 in Rotterdam en van 11 september 2015 tot en met 28 februari 2016 in Thessaloniki.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie