Experiment: Omgaan met zelfkritiek als fotograaf

Experiment: Omgaan met zelfkritiek als fotograaf

Senta Bemelman 395
Tijdens het fotograferen kunnen kritische gedachten opkomen. Bij dit experiment worden fotografen direct geconfronteerd met hun innerlijke criticus in een opvallende vorm!

Als beginnend fotograaf kun jij de lat vaak te hoog voor jezelf leggen en is zelfkritiek mogelijk een veelvoorkomend probleem waar je tegenaan loopt. Een kritische houding is goed om te groeien als fotograaf, maar moet geen blok aan het been vormen tijdens het fotograferen.

Zelfkritiek

Bij je eerste fotoshoot waarbij je een model aanwijzingen geeft, kan dit ontzettend spannend zijn. Je krijgt waarschijnlijk onzekere gedachten. Bij Canon Australia werd het effect van negatieve gedachten onderzocht in een interessant experiment. De deelnemende fotografen krijgen oordopjes in waarmee zij iemand verstaan die vanuit een andere kamer op schermen meekijkt. Deze persoon vertolkt de innerlijke criticus die in fotografen schuilt. Tijdens het fotograferen probeert hij tegen het zelfvertrouwen van de fotograaf aan te schoppen met vragen zoals ‘ben je wel zeker van deze compositie’ of ‘waarom kijkt je model zo naar je?’ Bekijk hieronder het resultaat.

Wat vind jij van dit experiment en hoe ga jij met zelfkritiek om?

Deze video is in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta