Elke dag een zelfportret voor 12 jaar lang

Elke dag een zelfportret voor 12 jaar lang

Nadja Geskus 362
Kun je je voorstellen dat je elke dag een zelfportret moet maken? Jeff Harris gaf zichzelf die opdracht. Het resultaat is een enorme serie foto's van zijn leven met een aantal ups en ook een aantal belangrijke downs. Hij maakte niet één jaar lang foto's van zijn persoonlijke leven, maar koos ervoor om dit 12 jaar lang te doen.

Zelfportret

Jeff Harris wilde zijn leven graag documenteren. Hij wilde niet zijn doodgewone 9 tot 5 bestaan laten zien, maar hij wilde laten zien hoe hij het meeste uit zijn leven probeert te halen. Daarom trok hij er op uit, zodat elke foto eruit ziet alsof hij een bijzonder interessant leven heeft.

‘Het geeft me iets om naar te streven. Als er een hek is, ga ik hem te beklimmen, als er een rivier is, ga ik kanoën.’

Hoewel sommige mensen graag foto’s van celebrities nemen, is het bijzondere aan Harris zijn serie dat hij juist aan de celebrities vraagt of zij een foto van hem willen maken. Vaak gaat Harris uiteindelijk wel met de celeberties op de foto, maar hij streeft ernaar dat hun karakter goed doorschemert in de foto.

Elke dag een zelfportret voor 12 jaar lang

Therapie

In 2008 werd er kanker geconstateerd bij Jeff. In plaats van bij de pakken neer te gaan zitten, keerde hij het verschrikkelijke feit om naar iets positiefs. Het project van zelfportretten werd een vorm van therapie voor hem. Het was een constante factor in zijn leven, in een tijd van veranderingen. In zijn serie zit onder andere ook een foto tijdens een operatie. De operatie heeft Harris permanent verlamd in zijn linkerbeen, waardoor hij genoodzaakt is met krukken te lopen. Toch pusht hij zichzelf tot dingen waar niemand aan zou denken in zijn situatie. Het is een bijzonder inspirerend verhaal.

 

 

Door Jeff Harris

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja