Elementen die zorgen voor een goede foto

Elementen die zorgen voor een goede foto

Fokelien Broekstra 385
Als fotograaf is het belangrijk om te weten wat er voor zorgt dat een foto goed is. Alleen een dure camera en bijbehorende accessoires is niet voldoende. Het is belangrijk dat je het beeld weet te vinden en dit goed vast legt.

Compositie

Als je een mooi beeld hebt gevonden is het belangrijk om na te denken over de compositie van de foto. Een beeld kan bij het maken van een snapshot saai zijn, maar als je iets gaat bewegen en hierdoor de compositie net een beetje veranderd kan een foto opeens ene stuk dynamischer worden. Ook de focus kan het verschil maken. Bekijk een onderwerp van verschillende kanten en zorg dat je de beste compositie uiteindelijk uitkiest.

Storytelling

Meestal vertelt een goede foto een verhaal. Het verhaal kan gaan over een eindeloze weg, waar ieder zijn eigen beeld bij kan creëren of een ouder echtpaar die hand en hand ergens naar staat te kijken. Het kan een mooie aanvulling op je foto zijn om een verhaal te vertellen. Iedereen kan zijn eigen verhaal in je foto vinden waardoor de foto voor de kijker tot leven komt.Foto: Magda Spierings

Emotie

Emotie in je foto kan ook een perfecte aanvulling zijn. Bij het fotograferen van mensen kan het mooi zijn om een gezicht in beeld te brengen. Ieder gezicht is uniek en elke emotie is anders. Hierdoor blijft het bijzonder om de verschillende resultaten te laten zien. Het is lastig om de echte emotie te pakken. Veel mensen weten dit voor een onbekende goed te verstoppen waardoor je eerst iemands vertrouwen moet hebben om de juiste foto te maken.Foto: Stephanie Prozee

Details

Je hoeft niet altijd het geheel in beeld te brengen, soms zegt een detail al voldoende. In een fotoserie kan het daarom leuk zijn om details terug te laten komen tussen de fotoserie. Dingen die er wel waren maar niet iedereen heeft gezien of juist leuk zijn om te onthouden. Denk hierbij aan de trouwringen voor een huwelijk of het voetje van een baby bij een newbornshoot.

Het licht

Bij elke foto heb je licht nodig, maar weet jij hoe je hier mee om moet gaan? Leer verschillende lichtomstandigheden kennen en gebruik de juiste sfeerlicht in je foto’s. Een licht kan een onderwerp juist geweldig in de spotlight zetten, maar ook een omgeving duister maken. Oefen daarom met verschillende lichtomstandigheden, je zult merken dat je hierdoor steeds beter leert zien welk licht er bij jouw foto’s past.

Deel jouw mooiste foto in de lezersgallery.

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien