Eerste nieuwsfotografie festival neemt mediastad over

Eerste nieuwsfotografie festival neemt mediastad over

Senta Bemelman 7302
Voor het eerst staat nieuwsfotografie centraal op een festival. Tussen 6 en 20 februari gaat het in Hilversum over ontwikkelingen en discussiepunten in de fotojournalistiek. Het festival komt voort uit een samenwerking tussen Museum Hilversum en Stichting Zilveren Camera.

Nieuwsfotografie wijkt, door de nadruk op beeldvorming, nieuwswaarde en ethiek, af van de traditionele ambacht. Tijdens het Festival voor Nieuwsfotografie is er aandacht voor presentaties, workshops en lezingen. Interessante onderwerpen zoals: commercialisering en schoonheid van de fotojournalistiek komen aan bod. Op zaterdag 6 februari ging het festival van start met een speciaal medialab onder leiding van Marcel Molle, voorzitter van de Canon Zilveren Camera.

Programma

Het volledige programma is te bekijken op de website van het Museum Hilversum, waar het festival naast gehouden wordt. Het Festival voor Nieuwsfotografie valt samen met de Canon Zilveren Camera expositie, die tot 28 februari te zien is. Op 11 februari zal in het Museum Hilversum de Zilveren Camera-winnaar Eddy van Wessel de avond aftrappen met een presentatie, waarin hij uitgebreid over zijn werk vertelt. Daarna zal fotodetective Hans Aarsman in een lezing zijn visie op de nieuwsfotografie en zijn opinie over het werk van de winnaar delen.

Diverse sprekers

Op het festival delen bekende fotojournalisten hun ervaringen en reflecteren zij op de fotografievorm. Onder andere Serge Ligtenberg en Ruben Terlou  zijn aanwezig. Ook de Fotografen des Vaderlands, Ilvy Njiokiktjien en Ahmed Polat, participeren. Daarnaast komen ook andere sprekers, zoals hoogleraar journalistiek Bart Brouwers en directeur van de World Press Photo, Lars Boering.

De onderstaande foto's van Eddy van Wessel behoren tot de winnende selectie van de Zilveren Camera 2015. 


Foto's ©  Eddy van Wessel

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta