Eenvoudig een online fotoalbum maken #3 Flickr

sanne 4242
Flickr is een populaire website onder fotografen. Elke maand mag je gratis 300 MB aan foto's uploaden, je kunt er albums organiseren, in groepen samenkomen en nog bewerken ook. Bovendien, een rondgang op Flickr levert je ongetwijfeld een flinke dosis inspiratie op.

Op Flickr kun je een gratis profiel aanmaken en je foto's uploaden. Je kunt tags (trefwoorden) toekennen, de locatie van de opname bepalen en je foto's organiseren door ze in sets te zetten. Door een foto als favoriet te markeren kun je later het beeld gemakkelijk terugvinden. Handig, als je flink gaat uploaden met deze dienst. Dat kan trouwens niet helemaal onbeperkt met een gratis account. Je limiet is namelijk 300 MB per maand. Ga je voor een Pro-account van 24,95 dollar per jaar, dan kun je wel ongelimiteerd uploaden.

flickr

Stap 1: Foto's uploaden

Op Flickr.com kun je gemakkelijk een account aanmaken door op de startpagina op de knop 'Registreren' te drukken en de stappen te volgen. Ben je eenmaal op de startpagina van je profiel beland, dan kun je rechtsboven in de pagina voor de optie 'uploaden' kiezen. Uploaden gebeurt bij Flickr in drie makkelijke stappen: je kiest foto's van je pc op eenzelfde manier als bij de zojuist beschreven diensten, je drukt op uploaden en je voegt ten slotte een titel, beschrijving of tag (een beschrijving van het onderwerp van je foto waardoor iedereen die op die term zoekt jouw foto te zien krijgt) toe en plaats je nieuwste uploads eventueel in een set.

Als je vervolgens op de startpagina van je profiel kiest voor 'Organize & Create' kun je je albums verder bewerken en een 'set' maken van foto's die jij bij elkaar vindt horen. Bij de optie 'Photostream' zie je hoe jouw collectie eruitziet.

flickt

Stap 2: Contacten 

Op je startpagina kun je via het kopje 'Your Contacts' in contact komen met andere fotografen en/of vrienden die je wilt volgen. Deze kun je op naam zoeken of ophalen uit je e-mail of Facebook-account. Flickr richt zich sterk op het delen van foto's met vrienden of andere fotografen. Daarom kun je via de dienst ook berichten versturen naar andere deelnemers van Flickr.

Foto's kun je bovendien delen met vrienden en familie door ze toe te voegen als vriend of per mail uit te nodigen voor de dienst. Ook kun je ervoor kiezen om je nieuwe uploads bekend te maken op Facebook, of je fotoblog.

flickr

Stap 3: Groups

Wat Flickr een meer geavanceerdere dienst maakt, is de beschikking over talloze Groups. Dit zijn groepen waar fotografen die met eenzelfde onderwerp bezig zijn (bijvoorbeeld reisfotografie, kleur, zwart-wit) samenkomen en hun opvattingen en foto's delen. Flickr claimt dat er voor iedereen een groep bestaat, dus leef je uit!

flickr

Stap 4: Bewerken met Picnik

Net als met Picasa heeft Flickr het bewerkingsprogramma Picnik geïntegreerd. Je hebt hier dus dezelfde bewerkingsopties als bij Picasa.

Stap 5: Explore

Wanneer je Flickr bezoekt, vergeet dan niet even rond te kijken. Dit doe je gemakkelijk via de knop 'Explore / Everyone's Photos' op je startpagina. Met de beschikking over miljoenen foto's is het platform een mooie plek om inspiratie op te doen.

afbeelding van sanne
Door: Sanne Ruhaak

Sanne Ruhaak | Redacteur

Sanne (1985) studeerde Literatuurwetenschap en Nederlandse taal en cultuur. Gewapend met een goede internetverbinding, een telefoon en een scherpe pen, verzorgt ze nieuwsberichten en achtergrondartikelen voor DIGIFOTO Starter. Zit ze niet achter haar pc, dan reist ze met haar kladblok het land rond voor interviews.

Bekijk alle artikelen van Sanne