Eenvoudig een online fotoalbum maken #2 - Picasa

sanne 2280
Net als Facebook is ook Picasa gratis. Het verschil is echter dat deze dienst een stuk geavanceerder is. Zo kun je niet alleen foto's uploaden en albums maken, maar ze ook nog eens bewerken. Bovendien kun je ervoor kiezen om je albums voor iedereen toegankelijk te maken, dus ook voor onbekenden die via Google op het onderwerp van jouw foto's zoeken.

Stap 1: Foto's uploaden (1)

Toegang tot Picasa krijg je door een Google-account aan te maken wat je kunt doen op de beginpagina van Picasa. Heb je een al Gmail-adres, dan volstaat dat ook. Met Picasa kun je op twee manieren uploaden. De eerste is simpel en vereist geen hulpprogramma. Je surft gewoon naar picasaweb.google.com en meldt je in de rechterkolom aan. Bovenaan de pagina zie je vervolgens drie tabbladen: Startpagina, Mijn foto's en Ontdekken. Daarnaast vind je de knop 'uploaden' waarmee je op een soortgelijke manier als met Facebook foto's van je pc kunt ophalen.

Wanneer je begint met uploaden kun je al direct kiezen in welk album je je foto's plaatst. Uiteraard kun je dit achteraf aanpassen. Dit doe je onder het tabblad 'Mijn Foto's' waar je de volgorde van je albums kunt bewerken en je foto's een beschrijving en plaats kunt meegeven. Op het eerste tabblad, Startpagina, zie je een overzicht van jouw meest recente albums, je meest recente activiteiten en foto's die Picasa van andere gebruikers uitlicht.

Op de derde pagina, Ontdekken, kun je kijken wat andere gebruikers voor mooie plaatjes maken. Je kunt deze mensen, of vrienden, ook volgen zodat je op de hoogte blijft van hun nieuwste uploads. Andersom kunnen anderen jou, nadat jij toestemming geeft, ook volgen. Wanneer je foto's uploadt kies je of je ze met je volgers deelt, alleen voor jezelf houdt of met het hele web wilt delen. Als je wilt ontvangen je volgers dan een bericht van jouw nieuwste activiteit.

picasa

Stap 2:  Foto's uploaden (2)

De tweede mogelijkheid is Picasa 3, een fotoprogramma dat je gratis kunt downloaden via Picasa.google.com. Dit programma werkt als een beeldbank voor alle beelden die je op je pc hebt staan. In Picasa 3 kun je simpele bewerkingen uitvoeren en foto's selecteren om te delen via e-mail of je online webalbum. Het handige aan dit programma is dat je hele albums tegelijk online kunt zetten. Dat scheelt een hoop tijd en moeite.

Stap 3: Bewerken met Picnik

Heb je de gewenste beelden geüpload via een van de twee opties? Dan kun je ze desgewenst bewerken met het geïntegreerde programma Picnik. Natuurlijk biedt Picasa niet een even breed scala aan bewerkingstools als een programma als Photoshop, maar je zult er best mee uit de voeten kunnen. Je krijgt bijvoorbeeld de optie om het formaat van je foto aan te passen, net als de belichting, helderheid en scherpte. Daarnaast kun je uit allerlei extra's kiezen zoals verschillende effecten, stickers, teksten en frames.

picnik

Bewerken met Picnic

afbeelding van sanne
Door: Sanne Ruhaak

Sanne Ruhaak | Redacteur

Sanne (1985) studeerde Literatuurwetenschap en Nederlandse taal en cultuur. Gewapend met een goede internetverbinding, een telefoon en een scherpe pen, verzorgt ze nieuwsberichten en achtergrondartikelen voor DIGIFOTO Starter. Zit ze niet achter haar pc, dan reist ze met haar kladblok het land rond voor interviews.

Bekijk alle artikelen van Sanne