Eenvoudig een online fotoalbum maken #1 Facebook

sanne 2588
Heb je het fotograferen te pakken? Dan staat je harde schijf al snel vol met honderden foto's. Hoe je die in een traditioneel fotoboek plakt, dat weet je wel. Wij struinen de online plekken af waar je je foto's het best kunt tonen en selecteren vier gratis opties.

Uiteraard is er op de site van DIGIFOTO Starter genoeg plek om je beste foto's te delen en te presenteren aan andere bezoekers. Hoewel je op andere diensten al je foto's kwijt kunt, is onze lezersgallery bedoeld voor je allermooiste platen. Daarom geldt er ook een maximum te uploaden aantal foto's van vijf per 24 uur. Zoek je dus een plek om je beste beelden te presenteren, dan ben je hier aan het juiste adres. Het voordeel van de lezersgallery is overigens dat je vanuit daar gemakkelijk kunt deelnemen aan onze fotowedstrijden. Zo maak je met je foto's ook nog eens kans op mooie prijzen.

Er zijn natuurlijk nog veel andere opties. Wij selecteerden er nog drie, waarvan we de eerste en zeer bekende vandaag in de spotlights zetten: Facebook. Benieuwd naar meer? De komende dagen bespreken we ook nog Picasa en Flickr.

Facebook

Facebook is allang niet meer alleen bedoeld om te schrijven over wat je doet of bezighoudt. Je kunt er ook laten zíen hoe jouw leven eruit ziet. In de jaren dat het sociale netwerk bestaat zijn er steeds meer opties gekomen om foto's te delen met je vrienden in de vorm van een album of serie. Zo kun je net als in een traditioneel fotoboek met aparte hoofdstukken, verschillende albums aanmaken waarin je de door jouw gefotografeerde gebeurtenissen van elkaar scheidt. Ook leuk is dat je mensen kunt 'taggen' in je foto's zodat jouw foto op hun muur verschijnt en zelfs een locatiebepaling kunt aanmaken.

Stap 1: Account aanmaken

Om gebruik te kunnen maken van Facebook moet je in het bezit zijn van een account. Als je naar Facebook.com surft, zie je direct een veld waar je je gegevens in kunt vullen. Volg simpelweg de stappen die je voorgeschoteld krijgt en voordat je het weet is je profiel actief.

facebook

Stap 2: Foto's uploaden

Als je rechtsboven op je gebruikersnaam klikt, kom je op je profielpagina terecht. In de rechterkolom vind je het kopje 'foto's'. Wanneer je daar op klikt, kom je op je fotopagina die is onderverdeeld in twee delen: foto's die je zelf uploadt en foto's die anderen van jou op Facebook hebben gezet. Om het bovenste deel te vullen klik je rechtsboven op 'Foto's uploaden'.

Je bladert dan in je eigen database naar de plaatjes die jij met je vrienden wilt delen. In het kader dat verschijnt kun je kiezen om meer foto's te uploaden. Wanneer een foto is opgehaald kun je bovendien een plaats toevoegen (bijvoorbeeld Rijswijk) door op het icoontje van de speld te klikken en iets over de foto zeggen, bijvoorbeeld: 'De eerste foto met mijn nieuwe Nikon'. Bovendien kun je een persoon 'taggen' door op het symbooltje van een persoon met een plusteken te klikken. Tevreden over je selectie? Klik dan op onderaan op 'Foto's plaatsen'.

facebook2

Stap 3: Album bewerken en delen

De foto's die je toevoegt verschijnen automatisch in een naamloos album. Uiteraard kun je de naam aanpassen. Als je je album opent kun je de foto's in de volgorde slepen die jij het mooist vindt, je hoeft je beelden dus niet in de juiste volgorde te uploaden. Ook kun je later nog beschrijvingen, plaatsbepalingen en tags toevoegen. De geüploade foto's en albums worden via jouw 'muur' zichtbaar voor je vrienden. Wil je iemand specifiek of buiten Facebook attenderen op je werk, stuur ze dan de link die onderin je album staat vermeld.

afbeelding van sanne
Door: Sanne Ruhaak

Sanne Ruhaak | Redacteur

Sanne (1985) studeerde Literatuurwetenschap en Nederlandse taal en cultuur. Gewapend met een goede internetverbinding, een telefoon en een scherpe pen, verzorgt ze nieuwsberichten en achtergrondartikelen voor DIGIFOTO Starter. Zit ze niet achter haar pc, dan reist ze met haar kladblok het land rond voor interviews.

Bekijk alle artikelen van Sanne