Kerst en fotografie

Een verhaal vertellen met je kerstfoto's

Aäron Nasarany 408
Met kerst kun je op een mooie manier een verhaal vertellen met je foto’s, de kerstboom optuigen, de voorbereiding van het kerstdiner, cadeautjes uitpakken onder de boom. Om je op weg te helpen omschrijven wij een aantal fases waarbinnen jij kunt fotograferen.

Start fotoreportage

Net na sinterklaas beginnen de voorbereidingen voor kerst. De boom wordt opgetuigd, er komen kaarsjes op tafel, cadeautjes voor onder de boom worden ingekocht en de inkopen voor de kerst worden massaal gedaan. Dit is een mooie basis om je fotoreportage mee te beginnen. 

Kerst 

Als kerst is aangebroken, het eten is gemaakt en de familie op bezoek is, is het tijd om te gaan eten met zijn allen. Het is altijd leuk om een overzicht te maken van de mensen die kerst met je vieren, de borden eten die geserveerd worden en niet te vergeten de emoties die vrij komen als iemand een cadeautje openmaakt. Sommige families spelen spelletjes, zet dit ook op foto. Zo heb je inmiddels de voorbereiding en het middenstuk van jou kerstviering op foto.

Afronding

Waar we ons dagen of misschien wel weken op voorbereid hebben, is binnen een mum van tijd ook weer voorbij. Daarom is het leuk om bijvoorbeeld heel de familie op de foto te zetten nadat iedereen lekker op de bank zit uit te buiken van een welverdiende kerstmaaltijd. Of dat de (klein)kinderen spelen met hun nieuwste speelgoed dat ze gekregen hebben van de Kerstman. Als afsluitende foto kun je een foto maken van het moment dat je de familie weer uitzwaait. Maak een leuk fotoboekje en jij gaat de kerst met je familie nooit meer vergeten. 

Meer tips

Kerstmis straalt warmte uit door al die gezellige lichtjes in huis. Ondanks de warmte van de lichtjes is het voor de camera lastig om te presenteren met weinig licht. Dit kun je oplossen door gebruik te maken van een lichtgevoelige lens met een diafragma getal van f/2.8 of lager. Bovendien kun je ook gebruik maken van een statief in combinatie met een lange sluitertijd om meer licht binnen te laten. Mocht je het nou onhandig vinden om een statief mee te nemen of te gebruiken, dan kun je er altijd voor kiezen om de camera op een horizontale oppervlakte te zetten. Probeer de ISO zo laag mogelijk te houden om ruis te voorkomen.

afbeelding van Aäron Nasarany

Aäron Nasarany | Redactie

Bekijk alle artikelen van Aäron