Een professionele videostudio in huis

Een professionele videostudio in je woonkamer!

Fabienne Keijzer 930
Of je nu interviews doet voor je bedrijf of een vlog bijhoudt op YouTube, een professionele opzet voor een videostudio is een absolute must. Met goede belichting en zuiver geluid kom je al een heel eind, en daar hoef je geen grote ruimte voor te huren. Je kunt je woonkamer namelijk gemakkelijk omtoveren in een professioneel uitziende videostudio.

Wat heb je daarvoor nodig?

Allereerst heb je een ruimte nodig waar je je studio gaat opbouwen. Dit kan in principe gewoon in een kamer in je huis, maar let er wel op dat deze ruimte zo geïsoleerd is dat je geen last hebt van vervelende geluiden. Een lege ruimte kan namelijk zorgen voor een storende echo, en de geluiden van de nabijgelegen snelweg kunnen ook voor overlast zorgen. Je kunt echo verminderen door een kleed en wat kussens op de grond te leggen.
De ruimte hoeft niet groot te zijn, maar als je bijvoorbeeld een interview doet moet er wel ruimte genoeg zijn voor minimaal twee personen. Denk ook na of je wilt staan of zitten. Staan zorgt voor een actieve houding, maar soms is zitten wenselijk, bijvoorbeeld als je een product laat zien. Zogenaamde ‘unboxing’ video’s zijn hier een goed voorbeeld van. Zorg er wel voor dat je een stoel gebruikt die niet kraakt of piept.
Videostudio doe-het-zelf
Afbeelding: techable 

Licht

Een van de belangrijkste onderdelen van een goede videostudio is de lichtopstelling. Vooral als er weinig of geen natuurlijk licht in de buurt is, is het wenselijk om een vaste lichtbron te hebben. Lampen hoeven niet heel duur te zijn. Voor minder dan 200 euro kun je al complete lichtopstellingen kopen. Neem eens een kijkje op de website van Kamera Express. Daar vind je bijvoorbeeld deze daglichtset van Bresser voor maar 99 euro. 

Geluid

Ook geluid is enorm belangrijk bij het maken van een goede video. In de meeste camera’s zit een microfoon, maar deze neemt vaak al het geluid op wat er te horen is in een ruimte. Met een zogenaamde richtmicrofoon kun je mooier geluid opnemen. Deze microfoons komen in verschillende soorten en maten. Je kunt er bijvoorbeeld een bevestigen op je camera, maar het is beter om een dasspeld-microfoon (ook wel lavalier microfoon) te gebruiken. Dit zijn ook de microfoons die ze in televisieprogramma’s gebruiken. Je hebt dan een zendertje, die in contact staat met je camera, en deze kun je onopvallend in je broekzak doen. Het microfoontje kun je gemakkelijk aan je kleding vastklemmen. Let op: dit zijn wel vrij dure microfoons.
Test voor je begint met opnemen altijd of het geluid werkt. Vaak kun je een koptelefoon inpluggen in je camera, hiermee kun je testen of de microfoon het doet.

Dasspeld-microfoon van Sennheiser EW 100-ENG G3-A-X, via CameraTools.

Achtergrond

Voor de achtergrond is het belangrijk dat er geen storende voorwerpen in beeld zijn. Het ligt er maar net aan wat voor video je gaat maken. Vloggers nemen hun video’s vaak op in hun woon- of slaapkamer, maar deze is dan wel spic en span! Je kunt ook een effen achtergrond gebruiken zoals een witte muur of je kunt een laken ophangen. Voor een professionelere look kun je een speciale achtergrond gebruiken. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Zo kun je bijvoorbeeld een green screen gebruiken om in de nabewerking iedere gewenste achtergrond te plakken. Doe dan geen groene kleding aan, want dan krijg je dit soort dingen:
Green screen fail videostudio
Bij Folux kun je bijvoorbeeld deze set kopen, waarbij je een rol papier en ophangsysteem krijgt. Twee in een dus! 
Bresser D-36 Support + rol papier, voor €169,- 

Camera

Last but not least, de camera. Of camera’s natuurlijk! Als je twee camera’s gebruikt kun je afwisselen met verschillende beelden en hoeken. Zet bijvoorbeeld een camera recht voor je neer en een andere aan de zijkant of meer ingezoomd. Belangrijk: gebruik altijd een statief! Dat zorgt gewoon voor veel mooier beeld, én je hoeft niemand te strikken om de camera voor je vast houden. Als je twee camera’s gebruikt is het wel handig om deze op elkaar af te stellen qua kleur. Dit kun je gemakkelijk doen door een wit papier te pakken en deze voor de camera te houden. Dan kun je de witbalans gelijk instellen. Scheelt weer in de montage. Ook niet onbelangrijk: zorg ervoor dat je camera’s volledig zijn opgeladen. Bij CameraNU kun je een selectie vinden van de meest geschikte camera's voor het opnemen van video's of vlogs. Bijvoorbeeld de Sony Cybershot DSC-RX100 II, met een flexibel scherm zodat je jezelf kunt zien tijdens het filmen. 

Als je al deze voorbereidingen hebt getroffen kun je beginnen met filmen. Wij zijn benieuwd of jij wel eens hebt nagedacht over het bijhouden van een vlog, of misschien heb je die al! Laat het ons weten in de comments!
 

afbeelding van Fabienne Keijzer

Fabienne Keijzer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fabienne