Een paar 100 foto’s… en nu?

Een paar 100 foto’s… en nu?

Fokelien Broekstra 457
Je staat op punt je mooiste foto ooit te maken. Je hebt de tijd en klikt vanuit verschillende standpunten de foto’s. Als je thuiskomt begint het echte werk pas. Het uitzoeken van de beste foto’s. Welke foto is goed en welke kan je beter weggooien? Wij helpen je op weg om een selectie te maken.

Sorteren van je foto's

Na elke fotografeermoment moet het weer. Het sorteren van je gemaakte foto's. Als je met een paar honderd foto's thuis bent gekomen kun je dit natuurlijk niet gelijk zo presenteren. Daarom start thuis de zogenaamde ‘afvalrace’. Bewogen en veel te donkere of lichte foto's kunnen gelijk uit de fotoreeks gehaald worden. Deze foto’s zijn niet meer te redden. Of je veroorzaakt met overbelichting veel ruis.Foto: Alexas_fotos

Goede foto's

Vaak blijven er na de eerste selectie nog veel foto's over. Soms kom je er achter dat er op bepaalde foto’s iets in de achtergrond aanwezig is dat afleidt. Denk bijvoorbeeld aan een bord, persoon, rommel etc. Ook kan je bij een mens of dier het moment vastleggen dat ze net aan het knipperen zijn of hun hoofd bewegen in de verkeerde richting. Ook deze foto’s zijn vaak niet geschikt voor verspreiding. Als je de selectie hebt gemaakt blijven er nog een paar foto’s over die op het eerste gezicht goed lijken. Begin met de nabewerking en kijk wat jij het beste resultaat vindt geven. In welke foto komt jouw onderwerp het beste uit? Selecteer deze foto’s als eerste. Je zult er achter komen dat je in het begin ook dubbele foto’s hebt gemaakt. Deze kun je ook uit jouw eindselectie halen.Foto: Alexas_fotos

Vijf handige tips voor een snellere selectie

  • Bewust fotograferen. Bedenk voor je begint met fotograferen wat je doel is en wat het belangrijkste moment is.
  • Voorkom dubbele foto’s. Eén keer een scherpe foto is voldoende vanaf hetzelfde standpunt. Met mensen en dieren kun je er misschien 2 of 3 maken voor het geval de ogen dicht zijn.
  • Het selecteren kan lang duren, maar ook snel klaar zijn. Een foto komt binnen of niet. Doet een foto niks met je, scrol dan door tot de foto die je wel aanspreekt.
  • Kies de foto’s altijd zelf. Wil de opdrachtgever meebeslissen maak dan zelf eerst een voorselectie. Wil je opdrachtgever 8 foto’s hebben laat er dan bijvoorbeeld 16 zien. Hierdoor heeft hij of zij alsnog de keus. Hierdoor voorkom je dat er in jouw ogen mislukte foto’s verspreid worden.
  • De belangrijkste tip die we je kunnen geven is: Wees trots op jouw werk!

Foto: Alexas_fotos

Hoe ga jij door jouw foto's heen als je aan het selecteren bent? Gooi je foto's weg of selecteer je de beste in een andere map?

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien