Een onscherpe achtergrond bij portretten op locatie

Een onscherpe achtergrond bij portretten op locatie

Senta Bemelman 1175
Een portret op locatie kan nog interessanter worden door een onscherpe achtergrond. Leer hoe je dat doet tijdens het fotograferen en bij de nabewerking.

Door de achtergrond van een portretfoto onscherp te maken, focus je op het gezicht van jouw model. Op locatie kun je vaak de achtergrond zo veel mogelijk willen betrekken door deze scherp in beeld te brengen, maar een foto met onscherpe achtergrond kan sfeervol en karakteristiek zijn door de kleuren en belichting van de achtergrond!

Diafragma

Door een klein diafragmagetal te gebruiken, krijg je een onscherpe achtergrond. Er is weinig scherptediepte, waardoor jouw camera op de voorgrond scherpstelt. Een groot diafragmagetal gebruik je wanneer je de voor en achtergrond even scherp in beeld brengt.

Nabewerking

Je kan ook in Photoshop of Lightroom gemakkelijk een onscherpe achtergrond in je foto verwerken. Kies een goede portretfoto en open deze bijvoorbeeld in Photoshop. Kopieer de foto en voeg deze als een nieuwe laag toe. Kies daarna bij filters voor ’Blur’ en kies een van de opties. Een ‘Gaussian Blur’ kan bijvoorbeeld fijn zijn omdat je goed het effect ziet. Probeer echter ook andere opties uit en kijk daarbij welke je het mooiste vindt. Sommige blur-filters zijn vrij heftig met het onscherp maken.

Daarna ga je terug naar de originele laag en selecteer je het model met bijvoorbeeld de magnetische lasso. Kopieer de selectie en voeg deze toe als een nieuwe laag, boven de onscherpe laag en kies tijdens het plakken voor de optie ‘Plakken op plaats.’ Wanneer jouw model op de goede plaats in beeld staat, kun je met een gum de harde randen weghalen. Zorg dat de zichtbaarheid van de gum niet volledig aan staat en kies een gum met een zachte omlijning in het menu met kwasten.

Bekijk hieronder een videotutorial waarin je nog meer tips krijgt over de nabewerking van jouw foto.

Onscherpte

Ook de hoeveelheid onscherpte die jij toevoegt in de foto is belangrijk. Wil je de achtergrond volledig vervagen en bijna abstract in beeld brengen? Kies dan een heel klein diafragmagetal (bijvoorbeeld f/1.8) of laat het filter sterk terugkomen in de foto.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta