Een ode aan de plastic-fantastic

Een ode aan de plastic-fantastic

Aäron Nasarany 371
Lenzen komen in alle soorten en maten. Voor elk genre in de fotografiewereld bestaat er een lens. In dit artikel behandelen we de plastic-fantastic: een lens die elk fotograaf moet hebben!

Plastic-fantastic

Bijna elk fotogaaf zweert bij de plastic-fantastatic, ook wel bekend als de nifty-fifty. We hebben het dan over de 50mm f/1.8. Een lichtgevoelige lens waarmee je de achtergrond mooi onscherp kan maken.

Lichtgevoeligheid

Dankzij zijn lichtgevoeligheid kun je met deze lens bovendien uitstekend in het donker fotograferen of in situaties met weinig licht. De kosten van de 50mm f/1.8 liggen tussen de €100 en €250 euro. Dit is natuurlijk een koopje, vergeleken met andere lenzen. Houd er wel rekening mee dat de bouwkwaliteit verre van geweldig is. Vandaar dus ook de naam plastic-fantastic. Bovendien valt de 50mm f/1.8 in de categorie prime-lenzen: dit betekent dat de lens een vaste brandpuntsafstand heeft. Die heeft minder onderdelen in de lens nodig, vandaar de lage prijs. Zelfs een f/1.4 is nog relatief betaalbaar, mocht je nog extra lichtsterkte nodig hebben!

Bokeh

Vanwege zijn lage diafragmagetal (wat dan weer juist een groot diafragma is) kun je met deze lens ook prachtige bokeh creëren. Daarnaast kan de 50mm f/1.8 ook op een camera met een fullframe sensor. Mocht je dus beginnen met een camera met een APS-C sensor (daarop is deze lens dus een 75mm, want dan moet je de brandpuntsafstand keer 1,5 rekenen) dan kun je lens meenemen als je de stap maakt naar een camera met een fullframe sensor. Hoe handig is dat!

Misschien is deze Nikon 50mm f/1.8 iets voor jou?

afbeelding van Aäron Nasarany

Aäron Nasarany | Redactie

Bekijk alle artikelen van Aäron