Een kijkje in de archieven van de New York Times

Een kijkje in de archieven van de New York Times

Fokelien Broekstra 340
Waarschijnlijk heeft iedereen weleens gehoord van de krant: The New York Times. De krant die dagelijks een uitgave heeft is de bekendste krant ter wereld. De oprichting van de krant was in 1851, alle foto’s die in die jaren zijn gebruikt zitten goed opgeborgen in het archief.

The Morgue

De bijnaam van het archief is ‘The Morgue’. Vertaald is dit Het mortuarium. In het archief liggen vijf of zes miljoen prints opgeslagen, tien miljoen negatieven, 13.500 dvd’s en enorme aantallen aan krantenknipsels. Deze cijfers maakt de krant bekend op de weblog: Lively Morgue. Vanaf februari 2012 wordt hier dagelijks een selectie foto’s uit het archief op gepubliceerd.

Kijkje in de kelder

In de video krijgen we een exclusief kijkje in de enorme archieven van de krant. We zien en horen een aantal werknemers die dagen onder de grond doorbrengen tussen de honderden archiefkasten.
 

Leegruiming

Het archief was er bijna niet meer geweest. Het archief was bijna leeggeruimd en alle materialen weggegooid. Het digitale tijdperk heeft de overhand gekregen en een enorme opslagkelder leek overbodig geworden. Het is natuurlijk wel een stukje geschiedenis dat zich onder de grond bevind.

Heb jij al je gemaakte foto’s digitaal geback-upt of geprint?

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien