Een fotoclub oprichten of toch niet?

Een fotoclub oprichten of toch niet?

Fokelien Broekstra 671
Heb jij veel vrienden waarmee je regelmatig fotografeert? Of zijn er veel mensen die met je mee op pad willen om foto’s te maken? Dan heb je wellicht een goede basis om een eigen fotoclub op te richten!

Veel clubjes

Natuurlijk zijn er al veel verschillende clubs opgericht. Het is dus slim om te kijken dat je geen club opricht die in jouw omgeving al bestaat. Zorg dus dat je weet welke groepen er in jouw omgeving actief zijn. Kies je daarnaast voor een specialistische fotoclub of een algemene?
De ene club bespreekt alleen de beelden die gemaakt zijn in de periode tussen de meetings, de ander gaat samen op pad om op locatie van elkaar te kunnen leren. Zet voor jezelf op een rij wat je het liefste hebt. Ook de grote van de groep is hier heel belangrijk in. Een grote club zal minder snel met een hele groep op pad gaan dan wanneer je in een vriendenclub terecht komt.

Geen geschikte fotoclub

Ben jij er achter gekomen dat er geen geschikte fotoclub bij jou in de buurt zit, dan kun je eens in je vriendenlijst kijken hoeveel fotografen jij in jouw buurt kent. Je kunt ze altijd eens vragen of ze behoefte hebben om gezamenlijk te gaan fotograferen of werk te bespreken. Je kunt immers van elkaar het beste leren.

Oproepje op social media

Natuurlijk kun je ook een oproepje op social media plaatsen. Hierin kun je vertellen wat je van plan bent en vragen wie er interesse hebben. Er zijn verschillende Facebookgroepen waar dit heel gemakkelijk berichten in kunt plaatsen. Omschrijf jouw idee wel duidelijk! Anders kun je mensen aantrekken die niet in het beeld van jouw club thuis horen. Wat is bijvoorbeeld je doel? Hoe vaak wil je een meeting organiseren? In welke regio zit je? Welke locatie wil je afspreken? Wat wil je met de club bereiken etc. Zet zo veel mogelijk dingen op een rij waarvan jij denkt dat het belangrijk kan zijn.

Brainstormen

De eerste ontmoeting zal vooral gaan over het brainstormen, wat wil de club bereiken? Klikt het met de groep? Wat wordt er van het startplan gevonden? Niet onbelangrijk is om te weten of er een contributiebedrag gerekend moet gaan worden voor bijvoorbeeld de uitjes, of dat dit niet nodig is. Aan het eind van de avond kun je er dan al snel achter komen of de club iets kan worden, of dat de eenmalige ontmoeting het eind van de nog niet gestarte club is. Ga je wel aan de slag, zorg dan dat er een evaluatiemoment ingepland wordt en een basis voor de agenda wordt opgezet.

Fotografiebuddy

Wil je niet in groepsverband werken, zoek dan een fotografiebuddy! Van elkaar leer je immers meer dan alleen.
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien