Durf te reflecteren op je eigen foto’s

Durf te reflecteren op je eigen foto’s

Fokelien Broekstra 492
Reflecteren kan erg lastig zijn. De meeste mensen vermijden dit daarom ook graag. Natuurlijk is de reflectie ontwijken een optie maar reflecteren is misschien wel het belangrijkste onderdeel van het totaalproces. Wij geven je een aantal handige tips op wat voor manier jij het beste kan reflecteren op je werk.

Reflecteren als fotograaf

Als fotograaf ben je waarschijnlijk trots op de beelden die je hebt weten te maken. Het kan je terugbrengen naar een geweldig moment in je leven. Juist van dit soort belangrijke momenten is het goed om te kunnen leren. Je hebt waarschijnlijk snel moeten handelen. Hierdoor heb je in de snelheid misschien details gemist die je de volgende keer wel in beeld moet brengen.

Over jezelf

Bij reflecteren is het belangrijk dat je naar je eigen werk kijkt. Hoe ben je te werk gegaan? Denk hierbij aan de hoe en waarom vragen. ‘Ik ben tevreden over mijn foto’, is niet voldoende. Je moet hierbij extra vragen stellen aan jezelf? Waarom ben je tevreden over deze foto en hoe ben je te werk gegaan? Wat ging er goed? Wat moet de volgende keer anders. Door echt naar je eigen werk te kijken, zal je vanzelf dingen tegenkomen die je de volgende keer anders wil gaan doen.

Beste moment voor een reflectie

Het is lastig om te zeggen wat het beste moment is voor een reflectie. Als jij makkelijk de emoties die je bij een foto hebt kunt uitschakelen, dan is het slim om zo snel mogelijk te starten met de reflectie. Hierdoor weet je nog veel dingen van de situatie en kan je makkelijk de details erbij halen. Vind jij het lastig om je emoties tijdelijk uit te schakelen, dan is het beter om een paar dagen of langer te wachten met het starten met je persoonlijke reflectie.

Mening van een ander

De mening van een ander kan jou ook op punten wijzen in je foto die je zelf niet ziet. Stuur bijvoorbeeld je foto eens naar onze lezersgallery en kijk of je feedback op je foto’s krijgt. Ook is het mogelijk om op bijvoorbeeld onze website de vraag te stellen en te kijken wat voor reacties je krijgt. Mensen zullen jou opbouwende kritiek geven of dingen prijzen in je foto. Je hebt de mogelijkheid om deze details bij een volgend fotomoment toe te passen en de verschillen te vergelijken.
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien