Dronepiloot riskeert gevangenisstraf

Dronepiloot riskeert gevangenisstraf

Aäron Nasarany 404
Drones, de onbemande vliegtuigjes komen steeds vaker negatief in het nieuws wegens gevaarlijke situaties die zich hebben voorgedaan. De beelden van een drone kunnen prachtig zijn, maar als het fout gaat dan gaat het ook echt goed fout.

Drones

Drones komen voor in verschillende soorten en maten. De DJI Phantom serie is erg geliefd bij beginnende dronepiloten, maar sinds enkele maanden is er ook de DJI Mavic Pro, een duurdere, maar ook betere drone die prachtige professioneel uitziende beelden kan maken. De videobeelden zijn stuk voor stuk prachtig en op YouTube staan talloze video’s die je misschien wel aan kunnen zetten tot het kopen van een drone. Deze video van de Malediven laat je bijvoorbeeld even lekker wegdromen naar een heerlijk warm vakantieoord. 

Oudjaarsavond

Helaas gaat het ook weleens mis en crasht er een drone. Zo'n ongeval vond plaats op oudjaarsavond in de Amerikaanse stad Seattle. Een dronepiloot vloog over de stad maar verloor op een gegeven moment de macht over het apparaat en botste tegen het iconische gebouw van Seattle: de Space Needle. De beelden van ongeveer 3 minuten zijn inmiddels viral gegaan en zijn hieronder te zien.

 

 

De politie heeft inmiddels de eigenaar weten te traceren doormiddels het serienummer van de drone. De eigenaar riskeert een boete van 5.000 dollar en een gevangenisstraf van 364 dagen. Niet iets om trots op te zijn. Beelden maken met een drone is leuk om te doen, maar let wel op de wetgeving en de regels. Je maakt tenslotte gebruik van het luchtruim dat je deelt met passagiers- en vrachtvliegtuigen. Onlangs is er zelfs een artikel verschenen waarin werd gespeculeerd dat een vliegtuig van een Mozambikaanse vliegtuigmaatschappij tijdens de landing in botsing kwam met een drone. Uit onderzoek is gebleken dat dat niet zo was. Meer lezen kan hier.

afbeelding van Aäron Nasarany

Aäron Nasarany | Redactie

Bekijk alle artikelen van Aäron