Drie compositieregels en hoe je ze kan breken

Drie compositieregels en hoe je ze kan breken

Fokelien Broekstra 353
Regels leren kan handig zijn in de basis van fotografie. Het kan makkelijk zijn om sneller je compositie te bepalen. Maar als je al wat verder gevorderd bent is het juist leuk om deze regels te breken en te experimenteren met wat er nog meer mogelijk is .

Vergeet de regel van derden

Normaal zet je NOOIT je onderwerp in het midden van je beeld. De regel van derden zorgt ervoor dat het onderwerp op één van de snijpunten van de rasterlijnen worden geplaatst. Hierdoor staat de foto altijd aan één van de zijnkanten van je beeld. David Bergman legt ons nu uit dat je soms best mooi kan zijn om een onderwerp in het midden van het beeld te plaatsen. Hierdoor krijg je symmetrie en drama in je beeld, dit kan juist een aanvulling zijn op jouw foto. 

Zon in de rug? Echt niet!

Soms kan het mooi zijn om eens tegen de zon in te fotograferen. Het onderwerp wordt hierdoor een silhouet wat mee kan werken aan een mooie foto met meer aandacht voor de vorm van je onderwerp. Normaal zorg je er juist voor dat de zon in je rug is om je model zo goed mogelijk uit te lichten, bekijk eens wat voor resultaat je krijgt als jij je omdraait.

Ruimte in je voordeel

Meestal wil jij je onderwerp zo beeldvullend mogelijk fotograferen. Maar soms kun je ervoor zorgen dat de ruimte jouw beeld juist aanvult en daardoor meer drama toevoegt. Het is leuk om hier eens mee te experimenteren.

David Bergman

David Bergman maakt regelmatig handige tutorials. Hij brengt onderwerpen aan de orde waar wij allemaal weleens mee lopen te rotzooien. In onderstaande tutorial legt hij uit hoe drie fotografieregels gebroken kunnen worden met alsnog een geweldig eindresultaat.

 

 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien