Dramatisch effect: fotograferen vanuit een laag standpunt

Dramatisch effect: fotograferen vanuit een laag standpunt

Senta Bemelman 980
Voeg direct meer spanning toe aan jouw foto door een laag standpunt te kiezen. Leer snel hoe je dit doet!

Fotografeer niet altijd vanuit ooghoogte. Zak ook eens door de knieën tijdens het fotograferen en zie hoe anders de wereld is vanuit een laag perspectief.

Dramatisch

Een foto vanuit laag perspectief wordt dramatischer omdat het onderwerp meer benadrukt wordt dan vanuit ooghoogte. Dit komt doordat je dichter bij de horizon zit en deze lager in beeld komt (met de juiste compositie). Hierdoor is een groter gedeelte van het frame gevuld met het onderwerp.

Daarnaast kun je ook onderwerpen of personen groter maken door een laag perspectief. Niet alleen in formaat, maar ook vanuit psychologisch perspectief. Wanneer je een persoon van onder fotografeert kijk je er namelijk letterlijk tegen op.

Afwijkend

Nog een reden waarom dit soort foto’s goed werkt, is dat het afwijkt van wat mensen gewend zijn. In het dagelijkse leven zie je de wereld vanuit ooghoogte. Een foto vanuit dat perspectief is daardoor minder opvallend dan een foto met een (extreem) laag perspectief.

Uitdaging

Fotografeer je nooit vanuit een laag perspectief? Daag jezelf uit en fotografeer een week lang alleen vanuit dit perspectief. Maak portretten, straat- of natuurfoto’s.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta