DIY: maak je eigen paraplu-softbox

DIY: maak je eigen paraplu-softbox

Nadja Geskus 2511
Fotografie apparatuur kan erg duur zijn en zeker als beginnend fotograaf zit je niet te wachten op extreem hoge uitgave. Wij hebben een handige tutorial hoe je zelf thuis een paraplu-softbox kunt maken.

Wat heb je nodig:

- Extra grote zwarte paraplu
- Witte stof
- Zilveren reflecterende stof
- Zilveren reflecterende tape
- Zwarte tape
- Externe flitser
- Statief

DIY paraplu softbox

Zaag de steel van de paraplu af, zodat deze later de witte stof niet in de weg zit. Kijk op wat voor manier je de paraplu aan de achterkant op jouw statief vast kunt maken. Elk statief is weer anders. Het kan misschien handig zijn om de punt van de paraplu te verlengen, zodat je een langer stuk hebt die je vast kunt maken aan het statief. Kijk waar het gat in de achterkant voor de externe flitser zou moeten komen. Teken deze af.

DIY: maak je eigen paraplu-softbox

Bij deze paraplu-softbox is de paraplu vastgeschroefd aan het statief. Dat is niet altijd mogelijk en ook wat lastig maken. Eventueel zou je de paraplu vast kunnen tapen aan een stok, die je via de punt door de paraplu steekt. Met zilveren tape kun je deze aan de restanten van de binnenkant van de paraplu vastmaken. De stok kun je via de achterkant vastmaken aan het statief. Een andere mogelijkheid is dat je alleen het handvat van de paraplu afhaalt en de steel van de paraplu door de witte stof trekt. Deze maak je dan vast aan het statief. 

DIY: maak je eigen paraplu-softbox

Nu komt het onhandige klusje. De binnenkant van de paraplu moet worden bekleed met zilveren stof. Het zou eventueel ook met zilveren verf kunnen worden gespoten, maar de kans is groot dat dat minder goed reflecteert en dan wordt het licht minder sterk. Met de zilveren tape kun je de stukken stof vastmaken, maar dit zou je eventueel ook kunnen naaien, dat duurt echter wel wat langer.

DIY: maak je eigen paraplu-softbox

Snijdt nu aan de achterkant het stuk stof weg waar de flitser straks doorheen komt. Maak ook hier de randen aan elkaar vast met wat tape.

Leg nu het witte stuk stof over de opening van de paraplu en tape deze vast aan de buitenkant van de paraplu met zwarte tape. Zorg ervoor dat je de witte stof een strak trekt.

DIY: maak je eigen paraplu-softbox

Plaats deze op het statief met de externe flitser erachter. Je paraplu-softbox is nu klaar om te gebruiken!

Bron: Jesus Albeniz Photography Blogspot

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja