DIY: je eigen honingraat maken

DIY: je eigen honingraat maken

Redactie 1417
Een honingraat is een handig raster wat voor gericht licht zorgt. Veel fotografen gebruiken zo’n honingraat voor studiolicht. Maar wist je dat je ook heel makkelijk zelf zo’n honingraat voor je externe flitser kunt maken? Wij helpen je op weg.

Honingraat

Een honingraat is een raster dat diffuus licht gericht op je onderwerp overbrengt. Honingraten zijn er voor verschillende soorten softboxen, dus ook voor langwerpige softboxen en octaboxen. Ook zijn er kleiner soorten honingraat verkrijgbaar speciaal voor strobist fotografie die je direct op de studioflitser of de mini softbox kunt plaatsen. Maar je kunt natuurlijk ook zelf een honingraat raster voor je externe flitser maken!

Tutorial

Je hebt een aantal dingen nodig om een honingraat te maken voor je externe flister.
- Een blad zwart golfplaat karton
- Zwarte rietjes
- Transparante lijm voor kunststof
- 5 cm hoog gaffer tape
- Een Stanleymes
- Een lineaal of meetlint

DIY: je eigen honingraat maken

DIY: je eigen honingraat maken

Stap 1

Bepaal de lengte van de rietjes. Hoe langer het rietje, hoe smaller de lichtvlek straks zal zijn. Het handigste is om de rietjes ongeveer op 2 a 3 centimeter te snijden. Bepaal aan de hand van het aantal gesneden rietjes hoeveel jij er nodig hebt voor je honinggraat. 

DIY: je eigen honingraat maken

Stap 2

Nu kun je het karton op de juiste maat gaan afsnijden. De honingraat moet uiteindelijk over de flitser heen passen, dus hou daar rekening mee in je berekening. Maak hem dus niet 3 cm lang als de rietjes zo lang zijn, maar maak hem wat langer. 

DIY: je eigen honingraat maken

Stap 3

Vervolgens kun je de rietjes op het karton lijmen. Begin met de onderste rij en ga daarna pas de hoogte in. Zodra je bij de laatste rij bent aangekomen, kun je lijm op de bovenkant van de rietjes smeren en het karton er overheen buigen. Bind het geheel samen met een elastiekje tot de lijm volledig opgedroogd is.

DIY: je eigen honingraat maken

Stap 4

Als de lijm droog is kun je het geheel vastplakken met gaffer tape. Zo gaat de honingraat niet per ongeluk alsnog open als je hem in gebruik hebt. De gaffer tape zorgt ook voor een nettere uitstraling.

DIY: je eigen honingraat maken

 

 

Voor een nog duidelijkere uitleg kun je naar de website van DIY Photography.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie