Dit betekenen de afkortingen bij Nikon-lenzen

Dit betekenen de afkortingen bij Nikon-lenzen

Senta Bemelman 645
Ben je op zoek naar een lens voor je Nikon camera, maar weet je niet waar afkortingen zoals AS of VR voor staan? Lees snel meer!

In de fotografie kom je vaak afkortingen en lastige termen tegen. Ook hebben fotografie-accessoires en cameraonderdelen vaak ingewikkelde namen en productspecificaties. Neem bijvoorbeeld de lens. Hierbij heb je veel afkortingen zoals VR of IF. Hieronder wordt aandacht besteed aan een aantal afkortingen.

AS

Asferische lenselementen

Een lens bestaat uit een aantal onderdelen, ook wel lenselementen genoemd. Soms kan een lens echter afwijkingen in beeld opleveren vooral wanneer je het diafragma maximaal opent. Dit zie je bijvoorbeeld bij groothoeklenzen. Om dit op te lossen, zette Nikon asferische lensonderdelen in om vertekening tegen te gaan. In 1968 introduceerde Nikon de eerste lens met deze onderdelen. Door het gebruik van speciaal geslepen lensonderdelen worden fouten tegengegaan en is de lens kleiner en lichter. Een normale lens wordt sferisch genoemd, wat verwijst naar de ronde vorm als onderdeel van een cirkel (een sfeer).

CRC

Correctiesysteem voor korte afstand

Scherpstellen is erg belangrijk bij fotografie. Niet elke lens stelt vanaf dezelfde afstand scherp. Dit is ook afhankelijk van de brandpuntafstand van je lens. Dit is het punt waarop de lichtinformatiebundels samenkomen op je camerasensor. Bij een telelens heb  je bijvoorbeeld meer afstand nodig tot je onderwerp om goed scherp te kunnen stellen dan bij een macrolens, waarbij je heel dicht tot je onderwerp kan komen. Lenzen met een correctiesysteem voor korte afstand maken het ook mogelijk om dichter bij je fotografie-onderwerp te komen. De groepen met lenselementen bewegen los van elkaar. Wanneer deze aan elkaar vastzitten, zoals bij een normale lens, kun je minder makkelijk scherpstellen op korte afstand.

IF

Interne scherpstelling

Zoals hierboven benoemd, is scherpstellen belangrijk. Een andere afkorting die je vaak bij lenzen ziet, is: IF.Met deze functie wordt de beweging van diverse lensonderdelen beperkt. De lens beweegt niet tijdens het in- en uitzoomen. De camera en lens worden hierdoor lichter en hierdoor is ook een kortere scherpstelafstand beschikbaar en kan de lens sneller scherpstellen omdat minder compartimenten individueel bewegen tijdens het proces.  

VR

Vibratiereductie

Als je vanuit de hand fotografeert, kun je al snel bewogen foto’s krijgen. Vooral wanneer je langere sluitertijden gebruikt. Met de VR-functie worden cameratrillingen vanuit de lens gecorrigeerd. Hierdoor kun je betere beelden bij schemering of weinig licht schieten.

Wil je meer weten over afkortingen van Nikon-lenzen? Lees hier verder.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta