Diafragma

sanne 5660
'Diafragma' is een term die we overal weer tegenkomen, maar wat is het nu precies? Het diafragma is te vergelijken met de pupil van je oog. Het is de opening die bepaalt hoeveel licht de sensor van je camera bereikt.

Is deze opening groot, dan spreken we van een groot diafragma, is de opening klein en kan er dus weinig licht doorheen, dan heb je te maken met een klein diafragma. Tot zover is het logisch. Ingewikkelder wordt het als je de diafragmagetallen erbij haalt, de zogenoemde f-getallen. Het is namelijk zo dat een klein diafragma wordt aangeduid met een groot f-getal, bijvoorbeeld f/22, en een groot diafragma met een klein f-getal als f/2.8.

Door een geschikt getal in te stellen op je camera, kun je makkelijk bepalen hoeveel licht je op je sensor wilt laten vallen. Op een donkere dag zul je een veel groter diafragma (klein f-getal) nodig hebben dan op lichte dagen.

Diafragma instellen

Als je de camera in de 'A'- of 'Av'-stand hebt gezet, kun je het diafragma groter of kleiner maken met het instelwiel. Je ziet dat er op het display nu een getal verspringt van hoog naar laag en andersom. Dit getal is het f-getal. Het geeft aan hoe groot de opening in het objectief is en dus hoeveel licht je lens op dat moment door laat. Welk diafragma je kiest, heeft gevolgen voor de scherptediepte van je foto. In de regel is het zo dat je bij een groot diafragma en dus veel licht, sneller een onscherpe achtergrond krijgt dan wanneer je een kleiner diafragma instelt. Meer weten over scherptediepte? Check de Digifoto Beginners Special.

afbeelding van sanne
Door: Sanne Ruhaak

Sanne Ruhaak | Redacteur

Sanne (1985) studeerde Literatuurwetenschap en Nederlandse taal en cultuur. Gewapend met een goede internetverbinding, een telefoon en een scherpe pen, verzorgt ze nieuwsberichten en achtergrondartikelen voor DIGIFOTO Starter. Zit ze niet achter haar pc, dan reist ze met haar kladblok het land rond voor interviews.

Bekijk alle artikelen van Sanne