De definitie van het portret

Definitie van het portret

Fokelien Broekstra 680
Wanneer kun jij een foto een echte portretfoto noemen? Dat antwoord is iets lastiger dan dat je in eerste instantie zou denken. Wij gaan daarom wat dieper in op wat nou eigenlijk een portretfoto is.

Persoon of dier op de foto

Je kunt van een portretfoto spreken als er een persoon of dier bewust op afgebeeld is. Als de foto bewust is gemaakt en de persoon of het dier er speciaal voor gaat staan, kun je spreken van een echte portretfoto. Eigenlijk is het afhankelijk van het soort foto dat je maakt of je de foto een portret kan noemen of niet.

Het bushokje als voorbeeld

Zet jij een persoon of dier in een bushokje en zorg je vervolgens dat je een perfect plaatje kan maken, dan kun je vaak spreken van een portret. Staan er een aantal mensen in ditzelfde bushokje te wachten die jij toevallig fotografeert, dan kun je dit niet onder een portret rekenen. De foto hoort dan juist meer thuis bij de genre straatfotografie. Maar als jij twee mensen in het bushokje zet en laat poseren voor de camera, kan het best zijn dat je dit wel weer onder een portret kan laten vallen.Foto: T. Avenhuis 

Bekendste portret

Het bekendste portret dat we allemaal kennen en mee te maken hebben gehad, is een pasfoto. Hierbij wordt je hoofd en de schouders in beeld gebracht. Dit is een saaiere vorm van een portret. Je kunt er ook voor kiezen om bij het portret nog een stukje omgeving te laten zien. Hierdoor kun je met je portret een verhaal laten vertellen.

Wat is voor jou de definitie van portret?

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien