Deel 2: recreatief vliegen met een drone

Deel 2: recreatief vliegen met een drone

Fokelien Broekstra 472
Voor recreatief gebruik mag je voor privédoeleinden opnames maken met een drone. Het is wel belangrijk om rekening te houden met de privacyrechten van anderen en zo nodig toestemming te vragen voor het maken van de beelden.

In deel 1: recreatief vliegen met een drone, hebben we het gehad over de regels die je moet hanteren als je met een drone de lucht ingaat. Waar mag je wel en niet vliegen en hoe hoog mag een drone eigenlijk? In deel 2 gaan we dieper in op het fotograferen of filmen met een drone.

Woonwijk

Wil jij in je eigen tuin gaan vliegen met een drone, dan is dit in principe toegestaan. Je mag dan alleen niet van je privéterrein af komen met je drone en je moet rekening houden met de privacy van de buren. Als je iemand filmt of fotografeert moet je hem of haar daarvan op de hoogte brengen. Hou er ook rekening mee of je in een aanvliegroute voor het luchtvaartverkeer woont. Woon je in z'n gebied, zorg dan dat je drone laag blijft of dat je hem niet de lucht in laat gaan. 

Feesten en evenementen

Ben je van plan om privébeelden te maken bij een evenement of festival, dan is het belangrijk dat je niet boven de bebouwing of een mensenmassa  gaat vliegen. Blijf daarom altijd buiten het terrein en ga vanaf daar beelden maken.

Verkoop

Omdat je een recreatieve vlieger bent, mag je jouw beelden niet zomaar verkopen of online publiceren. Hier zijn verschillende regels aan verbonden. Als jij je beelden verkoopt betekent dit dat je niet meer recreatief bezig bent. Wanneer  je geld verdient met de beelden ben je eigenlijk een klein bedrijfje. Dan moet je je gaan houden aan de wet voor professionele drones en bijvoorbeeld een vliegbrevet hebben.

Boete

Als je toch de regels hebt overtreden en je wordt hiervoor gepakt, dan loop je de kans op een waarschuwing of boete. Als je vergrijp ernstig is loop je zelfs de kans dat je drone in beslag wordt genomen. De hoogte van de boete of straf hangt af van de overtreding die je hebt begaan. Zo is er een verschil of jij je drone hobbymatig of beroepsmatig gebruikte en is het in de strafbepaling belangrijk om te weten of er mensen in gevaar zijn gebracht.

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien