Deel 1: recreatief vliegen met een drone

Deel 1: recreatief vliegen met een drone

Fokelien Broekstra 807
Een drone kan de wereld vanuit een ander perspectief laten zien. Meer mensen dan ooit te voren vliegen inmiddels rond met dit handige snufje. Niet alleen voor het filmen en fotograferen, maar ook gewoon voor de leuk. Helaas zijn de drones minder positief in het nieuws door de verschillende ongelukken die zijn gebeurd.

Drone

Voor de mensen die nog niet weten wat een drone is: Een drone is een vrij compact apparaat dat vaak een actioncam mee omhoog neemt om beelden vanuit de lucht te kunnen maken. Hierdoor kun je dus foto’s maken vanuit een ander perspectief. Een drone mag je besturen zonder opleiding of diploma en iedereen die er een wil hebben kan hem aanschaffen.

Regels

Inmiddels zijn er wel een aantal regels opgesteld omtrent het vliegen met een drone. Het is waarschijnlijk dat er binnen een korte tijd meer in de regelgeving gaat veranderen om gevaarlijke situaties te voorkomen. Als dronebezitter is het dus belangrijk om jezelf op de hoogte te houden van de laatste regels en wetgevingen omtrent het dronevliegen. Op dit moment is er ook nog een verschil in regelgeving voor professioneel gebruiker, de mensen die van de foto’s en filmbeelden kunnen leven of voor recreatieve vluchten.

Recreatieve vlieger

Er zijn een aantal regels opgesteld die te maken hebben met het vliegen van een drone. De drone mag bijvoorbeeld maar tot 120 meter de lucht in gestuurd worden. Je moet er rekening mee houden dat al het vliegverkeer voorrang heeft, daarnaast is het noodzakelijk als er een politie- of traumahelikopters aankomt om gelijk de landing in te zetten om ruimte te maken voor deze hulpdiensten. Daarnaast is het noodzakelijk dat jij je drone in het oog houdt. Sommige drones kunnen blind vliegen. Dit mag niet, de kans dat hierdoor ongelukken ontstaan is zeer groot, hou daarom altijd je drone in je gezichtsveld.

Gewicht drone

Op dit moment mag je op recreatief vliegen met een drone tot 25 kilo. Er is volgens de rijksoverheid een grote kans dat dit gewicht wordt bijgesteld naar maximaal 4 kilo

Boven de weg

Het is verboden om boven en mensenmassa te vliegen. De kans dat de drone uit de lucht komt vallen is zeer groot en dat wil je natuurlijk niet op je geweten hebben. Boven aaneengesloten bebouwing, kunstwerken, haven- of industriegebieden, spoorlijnen, en wegen mag niet worden gevlogen. Een uitzondering op de regel zijn 30km-zones binnen de bebouwde kom en 60km-wegen buiten de bebouwde kom. Boven andere wegen mag je met een drone niet vliegen.

Vlieggebied

Boven Nederland ligt een heel groot vlieggebied waarin de vliegtuigen kriskras langs elkaar heen vliegen. Zorg ervoor dat je uit de buurt van vliegvelden blijft. Bij  ongecontroleerde vliegvelden is dit minimaal 3km. Er is een speciale dronekaart waar je precies op kunt zien in welke gebieden je kan vliegen, zonder het vliegverkeer in de weg te zitten.

Schade

Als je met een drone schade veroorzaakt, kan het slachtoffer je aansprakelijk stellen. Het is belangrijk om daarom goed te checken of jouw WA-verzekering schade dekt die jij maakt met een drone. Er zijn een aantal WA-verzekeringen die deze schade niet dekken.

Logisch nadenken

Daarnaast is het belangrijk om zelf logisch na te blijven denken. Als jij je hoofd er niet bij hebt, kun je beter niet gaan vliegen. Een drone lijkt een ongevaarlijk klein apparaat, maar als hij naar beneden komt vallen, kun je flinke verwondingen veroorzaken of zelfs erger. Denk daarom logisch na en hou de veiligheid van jou en je omgeving in acht.

Heb jij een drone en wil je precies weten hoe de regelgeving in elkaar zit? Lees dan hier verder! 
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien