Deel 1: inspiratie krijgen door simpele opdrachten

Deel 1: inspiratie krijgen door simpele opdrachten

Fokelien Broekstra 454
Ben jij weleens inspiratieloos geweest tijdens het fotograferen? Dat je echt niet meer wist wat je op foto moest zetten? Wij noemen dit ook wel een 'fotografie block'. Wij hebben een aantal grappige en handige opdrachten voor je opgesteld zodat jij niet zonder inspiratie komt te zitten en die je leren anders naar dingen te kijken.

1. Ja of Nee

Het is soms best lastig om op mensen af te stappen en te vragen of je ze mag fotograferen. De ene persoon zegt vol overtuiging ‘ja’ en de ander zegt ‘nee’. Maak er eens een spelletje van, vraag mensen of je ze mag fotograferen, als jij vervolgens een aantal mensen hebt gevonden die wel op foto willen, moet je daarna je best doen net zo veel mensen te vinden die niet op de foto willen. Wat je van deze actie leert is om mensen aan te spreken, je zult merken dat er best veel mensen zijn die openstaan voor een fotografiemoment.

2. foto hoeveelheid beperken

In het digitale tijdperk kun je door blijven fotograferen. Als je geheugenkaart vol is stop je er binnen een mum van tijd een nieuwe in en kun jij weer door. Maar dit is niet waar de opdracht om draait. Als je 1000 foto’s van hetzelfde onderwerp maakt, ga je merken dat je eerder inspiratieloos bent. Bij een ander onderwerp heb je niks nieuws meer om uit te proberen. Probeer daarom het aantal foto’s bij een leuk onderwerp te beperken. Maak bijvoorbeeld eens een dag de afspraak met jezelf dat je 10 foto’s per onderwerp maakt. Je zult merken dat je hierdoor beter gaat kijken.

3. Oogcontact of toch niet?

Het is belangrijk om te weten wat je mooier vindt. Vind jij het mooi als je model recht in de lens kijkt? Of heb je liever dat je model met haar dagelijkse dingen bezig is en wegkijkt van de camera. Het is soms lastig om dit tijdens het fotomoment te beslissen. Kies er daarom voor je model in de lens te laten kijken maar ook een foto te maken zonder het oogcontact. Je zult door de foto’s te analyseren merken welke van de twee varianten jij het mooiste vind.

4. Laag bij de grond

Wij kijken vanaf een redelijke hoogte de wereld in. We zien dus vaak de dingen op de grond of dicht bij de grond over het hoofd. Kies er eens een dag voor als een mier te kijken en te leven, zak eens door je knieën en bekijk de wereld eens vanuit een lager perspectief. Je kijk op de wereld veranderd hierdoor en het levert waarschijnlijk weer veel nieuwe inspiratie op.

5. 36 foto’s

Denk eens terug aan het analoge tijdperk. Met een fotorolletje kon je vaak maar 36 foto’s maken. Dat is niet veel en je liet toen waarschijnlijk een hoop foto’s achterwege die je nu wel maakt. Daag jezelf eens uit, In plaats van dat je heel veel foto's maakt op een dag, kun je jezelf beperken tot de 36 foto’s. Hoeveel foto’s laat jij dan schieten?
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien