Deel 1: De mooiste shootlocaties vinden

Deel 1: De mooiste shootlocaties vinden

Fokelien Broekstra 421
Niet alleen je model is belangrijk in een fotoshoot, ook de achtergrond speelt een grote rol. De achtergrond kan sfeer overbrengen of je foto aanvullen waar nodig. Daarom geven wij je een paar tips voor het vinden van de perfecte shootlocatie.

Locatie met emotionele waarde

Als jij je model op een plek fotografeert waar hij of zijn zich helemaal niet huis voelt, is het heel moeilijk om een shoot op gang te brengen. Zoek daarom een locatie waar je model een band mee heeft. Denk hierbij aan een turnhal waar een turnster al jaren traint, een werkschuur van de klusjesman die je portretteert of de sportschool waar jouw gespierde model regelmatig te vinden is. De omgeving vertelt in deze situatie een verhaal bij je model. Hou er wel rekening mee dat je locatie voldoende lichtinval heeft, zodat je foto’s niet te donker worden. Van te voren een bezoek aan de locatie brengen kan daarom ook niet verkeerd zijn.

Zon of schaduw

Ga jij je model buiten portretteren, dan is het handig om te kijken naar de zon. Direct zonlicht zorgt voor harde schaduwen. Hierdoor ben je eerder noodzakelijk om met een reflectiescherm te werken. Je maakt het jezelf hierdoor erg moeilijk om een foto te maken. Het model gaat waarschijnlijk met zijn of haar ogen knijpen wat als gevolg heeft dat de ogen vrijwel niet meer zichtbaar zijn. Je kunt je model in dit soort gevallen een zonnebril opzetten, maar voorkomen is immers beter dan genezen. Zoek daarom een plek uit die om de tijd van de fotoshoot in de schaduw ligt. Hier voorkom je mee dat er harde schaduwen ontstaan en de blik van je model is natuurlijker omdat er minder moeite hoeft worden gedaan om de ogen open te houden.

Locatie bekijken rond de shoottijd

Misschien heb je een ochtend vrij en denk je snel de fotoshootlocatie te gaan bekijken. Iedereen weet dat de zon gedurende de dag draait, hierdoor kun je ’s morgens niet zien hoe het licht in de middag is op de locatie. Dit geldt ook voor een binnenshoot. Het licht kan in de middag heel anders naar binnen vallen in een pand dan dat dit in de ochtend doet. Hou hier daarom rekening mee en check 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien