De winnaars van de WNF Frans Lanting Photo Award zijn bekend!

De winnaars van de WNF Frans Lanting Photo Award zijn bekend!

Fokelien Broekstra 780
De winnaars van de prestigieuze WNF-Frans Lanting Photo Award zijn bekend gemaakt! Opvallend dit jaar: Alle winnende foto’s van Nederlands grootste natuurfotowedstrijd zijn gemaakt van vogels. De genomineerde en prijswinnende beelden zijn te zien in CineMec in Utrecht.

WNF Frans Lanting Photo Award

De jury van de WNF Frans Lanting Photo Award heeft uit de 11.500 inzendingen eerder al 30 genomineerden gekozen, uit iedere categorie zijn de 10 beste foto's gekozen. Dit jaar heeft het WNF een recordaantal inzendingen binnen gekregen. Uit de 10 beste foto’s inzendingen per categorie is een winnaar gekozen door de vierkoppige jury. De jury, onder leiding van Frans Lanting, bestaat uit de WNF-ambassadeurs Humbeto Tan en André Kuipers, de WNF-wildlife expert Christiaan van der Hoeven en een nieuw lid van de jury is Jasper Doest. Jasper is een jonge fotograaf die onder meer internationale publicaties had in National Geographic. Het publiek heeft hiernaast ook kunnen stemmen, met een publieksprijs winnaar als resultaat.

Thema

Het thema dat dit jaar aan de fotowedstrijd hing was: Wereldnatuur. Juryvoorzitter Frans Lanting zegt over het thema: “Wereldnatuur is overal te vinden. Van de Amazone tot Antarctica, maar juist ook in ons eigen land. Nederlandse natuur waarvan het belang zich uitstrekt tot ver over de landsgrenzen zie je soms bijna over het hoofd: trekvogels in de polder, natuur langs rivieren of een vergezicht in onze delta.”

Categorieën

Er waren vier prijzen te verdelen. Een van de prijzen was in de categorie kids tot 12 jaar, young Talent voor kinderen van 12 tot 18 jaar en de volwassenen waarin iedereen foto’s in kon sturen die boven de 18 jaar is. Uiteindelijk kon er uit de 30 genomineerden nog één publieksprijs worden weggegeven.  

Kids tot 12 jaar

Bij de categorie kids won de 9-jarige Mirte van Grinsven. Zij maakte deze foto van een buizerd die op het moment staat om weg te vliegen.

Young Talent: 12 tot 18 jaar

Rick van der Kraats (16 jaar) wint in de Young Talents-categorie. Hij wachtte een hele avond lang in het Duitse Helgoland op deze ‘Jan-Van-Gent’. Lanting: “Dit is een verbluffende foto. Een perfecte opname en technisch gezien echt niet makkelijk.”

Volwassenen: 18+

Fotografe Anja Brouwer won dit jaar bij de volwassenen. Haar foto van een witte stern die haar jong tussen een zee van kanoet-strandlopers voert laat volgens Lanting “de dynamiek van de Waddennatuur” zien. “Deze foto weerspiegelt wat we op de Wadden hebben en wat we moeten behouden”, legt Lanting uit.

Publieksprijs

Het publiek kreeg ook de mogelijkheid om te laten weten welke van de 30 genomineerde foto’s zij het mooiste vonden. Uit de 30 genomineerden is de 14-jarige Corné Koopmans als winnaar uit de bus gekomen. Hij had een prachtige foto van een ijsvogel ingezonden.

Fotoboek

Uit de duizenden inzendingen zijn de mooiste foto’s geselecteerd en gebundeld in het nieuwe WNF-fotoboek “Wereld Natuur”. Dit boek is vanaf 8 december verkrijgbaar via de website van het WNF.
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien