De wereld van kleur

De wereld van kleur in landschapsfotografie

Aäron Nasarany 276
Als startende fotograaf maak je kennis met veel nieuwe termen, de sluitertijd, het diafragma en de ISO-waarden. Ook compositie en kleurgebruik is belangrijk. In dit artikel gaan we dieper in op kleuren in een foto, met de specialisme: kleuren in een landschapsfoto.

De invloed van kleur

Als we kijken naar een kleur, roept dat gevoelens bij ons op. We associëren kleuren met bepaalde situaties, gevoelens en emoties. Zwart roept duister en verdriet op, terwijl rood liefde symboliseert en geel vrolijkheid uitstraalt. Kleur betekent enorm veel voor ons. Hierdoor kunnen we beslissen of iets goed of niet goed is.

Kleur in fotografie

Bij het maken van films is kleurcorrectie een onderdeel waar je niet omheen kan. Bij Blockbusters zoals The Dark Knight is de kleur blauw sterk aanwezig en bij de Matrix trilogie pakt de kleur groen de hoofdrol. Net als in films is bij fotografie de kleur belangrijk. Als de kleuren niet kloppen (als bijvoorbeeld het gezicht een oranje tint heeft, terwijl het in de werkelijkheid niet zou kunnen), dan scrollen we snel door. In de video hieronder vertelt landschapsfotograaf Dave Morrow hoe kleur invloed kan hebben op een landschapsfoto’s. Voor landschapsfotografen die zich willen verdiepen in kleurgebruik tijdens het fotograferen, is de video hieronder een echte aanrader. Bekijk de video hieronder.

 

 

afbeelding van Aäron Nasarany

Aäron Nasarany | Redactie

Bekijk alle artikelen van Aäron