De voordelen van digitale fotografie

De voordelen van digitale fotografie

Senta Bemelman 819
In het digitale tijdperk kan analoge fotografie ouderwets aanvoelen en ben je als fotograaf misschien volledig gewend aan de vele mogelijkheden van jouw digitale apparaat. Lees meer over de voordelen van digitale fotografie.

Naar de donkere kamer om foto’s te ontwikkelen is een fenomeen dat de afgelopen jaren minder vaak voorkomt. De komst van digitale fotografie veranderde het vak. Sommige fotografen zweren trouw aan analoge fotografie, maar  velen maken de overstap naar de digitale camera. 

Voordelen

Een van de grootste voordelen van digitale fotografie is de snelheid. Je kunt gemakkelijk fotograferen, met een leeg geheugenkaartje en een volle batterij kun je uren fotografieplezier beleven zonder ongemak. In het analoge tijdperk moest je rekening houden met filmrolletjes vervangen en veel uren in de donkere kamer. Maar doordat je gemakkelijk veel foto’s kan schieten, wordt je minder selectief. Aan ieder voordeel kleeft ook een nadelig aspect.

Een ander voordeel van digitale fotografie is het kostenplaatje. Hoewel een nieuwe camera een flinke aanslag op de portemonnee kan zijn, heb je vrijwel geen productiekosten. Je hoeft bijvoorbeeld geen filmrolletjes te kopen of fotopapier en chemicaliën aan te schaffen om je foto’s te krijgen.

Ten slotte is het ook makkelijker om je digitale foto’s te ordenen. Je maakt makkelijk een map aan met eventueel ook sub-mappen en je hebt direct een goed overzicht. Dit betekent ook dat je geen dikke fotoboeken op zolder hoeft te bewaren en dat je vaak in een aantal muisklikken specifieke foto’s kan vinden. Uiteraard ligt dit ook aan de manier waarop jij de mappen ordent op jouw computer. Soms kan dit chaotisch zijn omdat op willekeurige plekken foto’s rondslingeren.

Samensmelting

Maar er zijn ook manieren waarop analoge fotografie en de digitale variant samensmelten. Je hebt bijvoorbeeld digitale filmrolletjes die als een geheugenkaart functioneren.

Daarnaast zijn ook veel fotografen duaal gaan fotograferen, wat betekent dat zij zowel analoog als digitaal foto’s maken. Als fotograaf is analoog fotograferen, of je hierin verdiepen de moeite waard. Je leert veel van het fotografisch proces en krijgt inzicht in de ambacht die schuilgaat achter het vak.

Hoe fotografeer jij het liefst, digitaal of analoog?

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta