De voorbereiding: het fotograferen van een aquarium

De voorbereiding: het fotograferen van een aquarium

Fokelien Broekstra 346
Een aquarium is een lastig onderwerp om goed op foto te kunnen zetten. Het menselijk oog filtert moeiteloos reflecties, omgevingslicht en donkere vissen uit de aquariumstructuur. Een camera heeft hier meer moeite mee. Wij geven je een aantal tips die je helpen in de voorbereiding van een aquariumfoto.

Snelle foto

Een foto die snel is gemaakt is nooit een succes bij aquariumfotografie. Bij de aquariumfotografie heb je extra veel reflecties die je belemmeren in het maken van een goede foto. De voorbereiding is daarom essentieel.

Het aquarium

De voorbereiding voor een goede foto begint een dag voordat je de foto wil gaan maken. Maak je aquarium schoon, maak het raam algvrij en reinig daarnaast ook de buitenkant, maak het filter schoon, reinig de bodem en vervang als dit nodig is een deel van het water. Doordat het water schoon is heb je geen last van zwerfvuil dat voor je vis langs zweeft. Omdat het aquarium na het schoonmaken een nacht kan ‘rusten’, is het water een dag later rustig en geschikt om te fotograferen.

De ruimte

Het is belangrijk dat de kamer waarin je gaat fotograferen volledig donker is. Hierdoor krijg je geen vreemde reflecties in je foto. Daarnaast maak je het gemakkelijker om met de autofocus scherp te stellen. Omdat de camera geen vreemde reflecties op kan vangen vanuit de omgeving.

Voeren

Voer de vissen niet voor je gaat fotograferen. Vissen staan er om bekend dat ze voer uit elkaar trekken om het op te kunnen eten. Hierdoor krijg je dus vuil dat door je bak zweeft. Hierdoor  krijg je alsnog veel zwerfvuil door je bak, dat je foto’s laat mislukken.Maak jij wel eens foto's van een aquarium? Waar let je op? Deel jou foto in onze lezersgallery!

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien