De stand van de zon in de landschapsfotografie

De stand van de zon in de landschapsfotografie

Fokelien Broekstra 484
Er zijn verschillende manieren om een landschap te belichten. De ene belichting zal de foto die jij voor ogen hebt beter laten lijken dan de ander. Hou er dus rekening mee van waar jij het licht op je onderwerp wil laten vallen en wat voor effect dit heeft op je foto.

Verlichting van boven

Als je midden op de dag fotografeert heb je de zon vaak recht boven je staan. Hierdoor heb je weinig tot geen schaduw in je foto’s. Dit heeft als gevolg dat texturen, vormen en gestaltes een stuk minder duidelijk overgebracht worden. zonlicht van boven is erg geschikt voor het fotograferen van water in zijn meest turquoise kleur. Dit effect krijg je alleen als de zon recht op het water schijnt.

Zijverlichting

Licht van opzij zorgt ervoor dat er textuur, vormen en gestaltes beter overgebracht worden. Het vormt subtiele schaduwen, hierdoor komt er meer dimensie in de foto’s creëren. Zijverlichting is een vaak gebruikte manier door landschapsfotografen om te fotograferen.Foto: Mirjam Boerhoop-Oudenaarden

Licht van voren

Zonlicht van voren is handig om een silhouet te creëren, ook wordt het gebruikt om zonsondergangen te fotograferen. Het fotograferen met licht van voren is nog best een uitdaging. Het verschil in helderheid en de lucht kan een groot contrast in je foto's opleveren. Als je toch van plan bent met dit soort licht te fotograferen dan is het verstandig om een zonnekap op je lens te draaien, hiermee voorkom je lensflaire.Foto: Mirjam Boerhoop- Oudenaarden 

Licht van achter

Bij licht van achter staat de zon achter je. Het licht schijnt dus vanachter jou op het landschap waar je naar kijkt. Dit kan mooie plaatjes opleveren, maar het kan ook mooie texturen wegnemen. Toch is dit een vaak gebruikte manier om een landschap te fotograferen. Je hoeft immers geen rekening te houden met een heldere lucht en de zon verlicht het volledige landschap.

Tijd van het jaar

Niet alleen de lichtomstandigheden zijn belangrijk in een landschapsfoto. Ook de tijd van het jaar is een belangrijk onderdeel van de foto. Hou hier dus rekening mee. Maak een jaar lang iedere dag dezelfde foto van een vergezicht en je zult zien dat de foto iedere keer een andere uitstraling heeft.
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien